170 milliárdot vett ki a kormány a Rezsivédelmi Alapból

POLITIKA
2023 július 06., 20:08

A Rezsivédelmi Alap központi költségvetési szervek kompenzációjára szánt keretbéől 131 milliárd forintot, az egyházi és civil intézményfenntartók támogatásából további 38 milliárdot osztott ki a kormány egy csütörtök esti határozattal, írja a hvg.hu. A pénzt – amit elvben a megnövekedett energiaköltségek kompenzálására fordítanak – nyolc minisztérium és intézményeik között osztották szét.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A legnagyobb, 10 milliárd forint fölötti összegeket a Honvédelmi Minisztérium (12 milliárd), az egészségügy gyógyító-megelőző ellátó intézetei (39 milliárd), az iskolákat irányító Klebelsberg Központ és egyéb köznevelési feladatok ellátói (együtt 40 milliárd), valamint az alapítványokba kiszervezett felsőoktatási intézmények (22 milliárd) kapták. A lap azt írja, hogy egy másik határozat a Központi Maradványelszámolási Alapból vett ki 1,9 milliárd forintot, amiből 1,4 milliárdot a Miniszterelnöki Kabinetiroda használhat fel kormányzati infokommunikációs szolgáltatások dologi kiadásaira.

A kormány arról is döntött, hogy 295 fővel növelik az iskolaőrök létszámát, erre 2023-ban 654,5 millió forintot, 2024-től évi 1,26 milliárd forintot költenek. Az összeget „a 2024. évben a központi költségvetés végrehajtása során, a felmerülés ütemében” kell a Belügyminisztériumnak átutalni, tehát a kormány már most belenyúlt jövő évi, még el sem fogadott költségvetésbe.