Két legidősebb gyerekére hagyta cégbirodalma javát Silvio Berlusconi

külföld
2023 július 06., 15:19

Hetek óta találgatják Olaszországban, hogy halála után ki fogja vezetni Silvio Berlusconi üzleti birodalmát. Most, hogy nyilvánosságra hozták a végrendeletét, kiderült: a családi holding, a Fininvest többségi részesedését – 53 százalékot – a két legidősebb gyereke, Marina és Pier Silvio kapta. Ők az 1990-es évek eleje óta vezető szerepet töltenek be a családi vállalkozásban. A volt miniszterelnök, Olaszország egyik leggazdagabb embere június 12-én halt meg leukémiában.

A Berlusconi-család (balról jobbra): Eleonora Berlusconi, Barbara Berlusconi, Luigi Berlusconi, Marina berlusconi, Pier Silvio Berlusconi és Paolo Berlusconi.
photo_camera A Berlusconi család (balról jobbra): Eleonora Berlusconi, Barbara Berlusconi, Luigi Berlusconi, Marina Berlusconi, Pier Silvio Berlusconi és Paolo Berlusconi Fotó: PIERO CRUCIATTI/AFP

Berlusconi a vagyonát ingatlanokból, a televízió- és filmiparból, valamint sportból szerezte. Nyilvánosan soha nem beszélt arról, hogy halála után ki fogja vezetni a vállalkozást. Végrendeletéből kiderült, a részvényeit nem egyenlően osztotta szét gyermekei között, az első házasságából származók, Marina és Pier Silvio nagyobb részesedést kaptak, mint a második feleségétől született Barbara, Eleonora és Luigi.

Berlusconi 53 évvel fiatalabb élettársáról, Marta Fascinaráról sem feledkezett meg, rá 100 millió eurót, átszámítva körülbelül 39 milliárd forintot hagyott. Nem voltak házasok, de halálos ágyán a feleségeként beszélt róla. A volt elnök testvére, Paolo szintén 100 millió eurót, míg közeli tanácsadója, Marcello Dell'Utri 30 millió eurót kapott.

Silvio Berlusconi
photo_camera Silvio Berlusconi Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

Egyelőre nem világos, hogy Berlusconi számos más értékes vagyontárgya hogyan öröklődik tovább, a luxusvillákat például nehéz egyenlő arányban szétosztani. Van ingatlanja Milánóban, a Maggiore-tónál, Rómában, Cannes-ban, a Karib-tengeren is. Berlusconi ingatlanainak ékköve a szardíniai Villa Certosa kastély, amit az 1970-es években vásárolt. Itt látta vendégül a világ vezetőit, Vlagyimir Putyintól George W. Bushig mindenkit. A 126 szobás villa úgy néz ki, mint egy vidámpark, még egy lávát kilövellő vulkán is található benne. Értékét 259 millió euróra, átszámítva 100 milliárd forintra becsülik.

Végrendelete tartalmazott egy kézzel írott levelet a gyermekeihez, amely a következő szavakkal zárul: „Köszönöm, nagyon szeretlek titeket, apátok.” A családhoz közel álló emberek úgy jellemezték Berlusconit, mint a ragasztót, aki összetartotta családot. Nagy kérdés, hogy az egység fennmarad-e, és hogy a mágnás halála milyen hatással lesz a birodalom jövőjére. (BBC)