Megkötötték az évezred stratégiai megállapodását: mostantól együttműködik a Nemzeti Színház és a Ferencvárosi TC

KULTÚRA
2023 július 06., 13:34

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Ferencvárosi Torna Club (FTC) és a Nemzeti Színház, ennek első lépéseként Bodrogi Gyula, a nemzet színésze végzi el a kezdőrúgást július 19-én a Groupama Arénában, a feröeri KÍ Klaksvík elleni labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezőn, írta tudósításában az MTI.

photo_camera Bodrogi, Kubatov, Vidnyánszky Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Kubatov Gábor, az FTC elnöke a megállapodást bejelentő sajtótájékoztatón többek között azt mondta: a színház és a labdarúgó-mérkőzés is közösségi élményt nyújt a nézőknek, erőt és büszkeséget ad nekik, valamint a nemzeti identitást is formálja. Kubatovék az ország jövője szempontjából kiemelten fontosnak tartják, hogy az értékek megőrzése mind a színház világában, mind a sportban egyre hangsúlyosabban legyen jelen.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója (és sok más egyéb tisztség viselője) erős hasonlattal kapcsolta össze a labdarúgást a színházművészettel: „Az Egri csillagokban Dobó kapitány harcra hívja, buzdítja katonáit, és hasonlót él meg a néző, amikor a mérkőzések előtt látja a Fradi játékosait összekapaszkodni.” Szerinte mindkét világ arról szól, hogy büszkévé tegye az embert arra, hogy magyar.

photo_camera Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A megállapodás keretében a Nemzeti Színház a többi között kulturális programokkal működik közre az FTC rendezvényein. A színház a ferencvárosi szurkolóknak és az egyesület játékosainak is betekintést nyújt a kulisszák mögé, elősegítve elköteleződésüket a színházi kultúra iránt. Az MTI azt is írta, hogy az FTC a hazai mérkőzések tematikus napjain lehetőséget biztosít a teátrumnak előadásai népszerűsítésére.