Hiába szólt a rendőrségnek a meggyilkolt aszódi gyerekek édesanyja, nem vették komolyan

bűnügy
2023 július 07., 05:11

Napok óta halottak voltak az aszódi kettős gyerekgyilkosság áldozatai, mire a katasztrófavédelem rájuk talált. Korábban az édesanya bejelentésére a rendőrség is kiment a lakáshoz, de csak kopogtak az ajtón.

2022. május 20-án éjjel Aszódon gyilkolta meg 14 és 16 éves lányát Aszódon egy 46 éves férfi, majd másnap délelőtt sikertelenül kísérelt meg öngyilkosságot.

Az RTL Klubnak nyilatkozott Lipták Zsuzsanna, a meggyilkolt lányok édesanyja, aki elmesélte, hogyan hagyta cserben a rendszer.

A volt férje egy vasárnap délután nem vitte vissza a megbeszélt időre a lányokat, a nő még aznap este felhívta a gyöngyösi rendőrkapitányságot és elmondta, hogy az ideiglenes bírósági döntés értelmében az apának 17 órára haza kellett volna hoznia a lányokat.

„Az ügyintéző vitatkozott velem, nem vett komolyan, és azt kérdezte, hogy vajon mit gondolok, mi a rendőrség feladata” - emlékezett vissza a nő.

Hétfőn az aszódi rendőrkapitányságon tett bejelentést, hogy a gyerekek sem haza nem értek, sem az iskolába nem mentek. A rendőrök megígérték, hogy kimennek az aszódi házhoz, később telefonon értesítették az édesanyát, hogy a ház előtt nem láttak autót, és a gyerekek valószínűleg nincsenek ott. „Azt, hogy nem mentek be csak kopogtak, nem ellenőrizték le, hogy tényleg mi van odabent, azt én nem tudtam” - jelentette ki Lipták Zsuzsanna. A nő még hétfőn részletes bejelentést tett a hevesi rendőrkapitányságon is, ami alapján feltételezte, hogy elkezdik keresni a gyerekeket, ám ez nem történt meg. Kedden a gyöngyösi rendőrkapitányságról hívták, neki pedig újra el kellett mondania a történteket. Ekkor jelezte, hogy a gyerekei veszélyben lehetnek, ezért szeretne bejelentést tenni. Állítása szerint azonban az ügyintéző erre mindössze annyit mondott: „nincsenek veszélyben, mert az apjukkal vannak”. Szerdán Zsuzsanna a gyöngyösi rendőrségre ment, ahol állítása szerint az egyik ügyintéző vitatkozni kezdett vele. Ekkor segítséget kért egy rendőrtől, akivel már korábban is beszélt, kérte, hogy kezdjék el keresni a gyerekeit, mert addigra már három napja nem jártak iskolába, és négy napja nem tudott róluk semmit. Ekkor végre felvették az adatokat, ám a nő emlékei szerint lekezelően bántak vele a procedúra alatt.

A gyerekek holttestét végül csütörtökön találták meg, állampolgári bejelentésre érkezett ki a katasztrófavédelem, miután egy ott lakó szerint "furcsa szag" kezdett kiáramlani a házból. „Ott volt meghalva a két gyermekem péntektől kezdve. Vasárnaptól kerestettem és felhívtam a rendőrkapitányságot. Csütörtökön a katasztrófavédelem tört rá a gyerekeimre, nem a rendőrség. Ezt onnan tudom, hogy elmentem, és megkérdeztem. Az ott lakók mondták, hogy a bűz miatt kihívták a katasztrófavédelmet, és onnan tudták meg, hogy ott van a két gyermekem” - mesélte Lipták Zsuzsanna. Az édesanya még azelőtt panaszt tett a Gyöngyösi Járási Hivatalban, hogy megtudta volna, gyerekei meghaltak, és jegyzőkönyvbe mondta, hogy sérelmezi a rendőrség hozzáállását, mivel úgy érzi, hogy nem keresik a lányait.

A rendőrség kivizsgálta az ügyet, és azt válaszolta, hogy megszüntették az eljárást, mert nem merült fel kiskorú veszélyeztetésének megalapozott gyanúja.

Az RTL Klub kérdésére Gulyás Gergely miniszter közölte: vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy ebben az esetben mulasztás történt vagy rossz gyakorlatról van szó. „Ha mindenki csak azt teszi meg, amit a lelkiismerete megkíván, nem itt tartanánk” - jelentette ki a meggyilkolt gyerekek édesanyja. Amennyiben Ön vagy gyermekei erőszak áldozataivá váltak, a NANE Segélyvonal ingyenesen és anonim módon hívható a 06 80 505 101 telefonszámon.