Illegális akkuhulladék lerakóhelyet találtak Pest megyében, a környéken penetráns vegyszerszag terjeng

környezetszennyezés
2023 július 07., 12:59

Nagy mennyiségű elhasznált akkumulátort halmoztak fel egy elhagyott ikladi ipartelepen, ahol egyébként csak műanyag-, gumi- és textil-hulladékot lehetne tárolni, írja az Átlátszó. A lap felkereste a helyszínt, ahol

a hordókban ott hagyott akkumulátorok mellett fekete porral borított koreai feliratú zsákokat is találtak. Közben a telep épületeinek környezetében penetráns vegyszerszag terjeng. A cikk szerint a hordókon és zsákokon talált magyar és koreai nyelvű feliratokból arra lehet következtetni, hogy a selejtes lítium-ion akkucellák a gödi Samsung-gyárból származhatnak. Az egyik hordón az SDI CELL feliratot találták (ami a közelben lévő Samsung SDI-ra is utalhat), illetve a HAK 1606-tal kezdődő hulladékbesorolási kód olvasható rajta. A kód az „elemek és akkumulátorok” besoroláshoz tartozik, a helyszínen készített fotók szerint a Lotte Chemical dél-koreai, vegyi anyagokat gyártó cég zsákjai vannak a telepen.


A Pest megyei Iklad autóval nagyjából 40 percre van Gödtől. A település határában az iparterületen egy csődbe ment, régen gumiabroncsokat feldolgozó cég telephelyén nagy mennyiségű darált gumit és más fajta hulladékot tárolnak ellenőrizetlenül. Ide rakták le az akkumulátor-gyártási hulladékot is.

A telepre szerdán kiment a rendőrség és a katasztrófavédelem is, az illegálisan tárolt hulladék vizsgálatához katasztrófavédelmi szakértők is érkeztek.