Értehetetlen és drága az MR/CT-gépek államosítása

Egészségügy
2023 július 08., 09:02

Sokként érte az állami kórházakban MR- és CT-készülékeket működtető cégeket annak a törvénymódosításnak a híre, ami szerint államosítanák őket. Az mfor.hu-nak a négy állami intézmény miatt is érintett Huniko Kft. vezetője kijelentette:

érthetetlen ez a törvénymódosítás, mert az észszerűség határánál jóval többe fog ez kerülni az államnak. Nem beszélve arról, hogy egy inflációval megterhelt gazdaságiválság-helyzetben lépte meg ezt.

Gyarmati János szerint többek közt azért sem lesz olcsóbb az állami üzemeltetés, mert "a járóbeteg-finanszírozás összegszerűségében hét éve változatlan, tehát 2016-tól máig egy fillérrel sem emelkedett az állam által finanszírozott CT/MR szolgáltatás értéke." Másrészt a magáncégek óriási mértékben járulnak hozzá, hogy a kórházi adósságok ellenére is működjön az ellátás.

„Ugyanis a magánszolgáltató hitelezi a megrendelőjét. Hiszen előbb végzi el a szolgáltatást, fizeti ki annak munkaerő-, gép-, fogyóeszköz- és más költségét, a járulékokat és adókat, mint ahogy a szolgáltatás ellenértékéhez hozzájutna. Egyes esetekben ma már egy évet meghaladó fizetési késedelmek is előfordulnak az állami intézmény, mint megrendelő részéről úgy, hogy a magánszolgáltató által elvégzett szolgáltatás árát egy hónappal a szolgáltatás lejelentése után ő már megkapta a NEAK-tól”

- tette hozzá. A cégvezető megjegyzi: MR/CT-készülékek számában jelentős lemaradásokkal küzd az ország. Míg Magyarországon egymillió lakosra tíz ilyen készülék jut, addig Lengyelországban ez a szám 20.