Bemutatták a magyar fejlesztésű ProTAR drónt

hadsereg
2023 július 10., 14:26

A haderőfejlesztés csak a magyar védelmi ipar kiépítésével lehet sikeres – mondta a védelmi innovációért felelős miniszteri biztos a magyar fejlesztésű, pilóta nélküli repülőgép első hivatalos bemutatóján a Bakony Harckiképző Központ nullponti gyakorló- és lőterén.

Porkoláb Imre dandártábornok, védelmi innovációért felelős miniszteri biztos beszédet mond a magyar fejlesztésű ProTAR pilóta nélküli repülőrendszer első hivatalos bemutatóján a Bakony Harckiképző Központ nullponti gyakorló- és lőterén, a Veszprém megyei Hajmáskér közelében 2023. július 10-én.
photo_camera Porkoláb Imre dandártábornok, védelmi innovációért felelős miniszteri biztos beszédet mond a magyar fejlesztésű ProTAR pilóta nélküli repülőrendszer első hivatalos bemutatóján a Bakony Harckiképző Központ nullponti gyakorló- és lőterén, a Veszprém megyei Hajmáskér közelében 2023. július 10-én. Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Porkoláb Imre azt mondta, a sugárhajtású ProTAR drónt kifejezetten katonai alkalmazásra fejlesztették ki, a védelmi célú, pilóta nélküli repülőrendszer a hadsereg légvédelmi képességének fejlesztésére hivatott. Az új technológia a nemzetközi piacon is megállja a helyét – mondta.

Mint mondta, az új fejlesztés mérföldkő a honvédség megújulása terén, olcsóbb és komolyabb teljesítményű, mint az elődei.

Porkoláb szerint a rendszerváltás egyik legnagyobb vesztese a hadiipar volt, ezért 2010-ben újra kellett indítani az ágazat fejlesztését. A hadiipari fejlesztések számos, mindennapi használatra alkalmas eszköz és technológia fejlődéséhez járulnak hozzá, így a mindennapjainkra is hatással vannak – mondta, példaként említve az internet használatát.

A magyar fejlesztésű ProTAR pilóta nélküli repülőrendszer első hivatalos bemutatója
photo_camera A magyar fejlesztésű ProTAR pilóta nélküli repülőrendszer első hivatalos bemutatója Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Azt mondta, a jelenlegi nemzetközi helyzetben kiemelten fontos a légtérvédelem, ezen belül pedig felértékelődik a drónok használata.

Molnár Zsolt, a fejlesztést végrehajtó Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az akár 500 km/órával kötelékben is repülni képes, 68 kilogrammos drónnal valós körülmények között szimulálhatók a támadó repülőgépek. A repülési magassága a 6000 métert, üzemideje a 60 percet, kommunikációs hatótávolsága a 75 kilométert is eléri – mondta.

photo_camera Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

A berendezés három részből áll: a légijárműből, a katapultból és a földi irányítóállomásból.

Blénessy László, a 4iG vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy társaságuk az informatika, a távközlés és a védelmi technológia területén hajt végre fejlesztéseket, az új drón mindhárom területet magába foglaló technológiai fejlesztés eredménye. (MTI)