Gyurcsány Ferenc, a DK mindenkori elnöke akár azt is javasolhatja a DK-nak, hogy támogassa Karácsonyt

választás
2023 július 10., 19:00

Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, hogy az önkormányzati választáson „egy-két nem kívánt kivétellel” mindenhol egy jelölt lesz, Budapesten is.

A DK elnöke azt mondta, Karácsony Gergely személyével kapcsolatban még nincs döntés, a főváros vezetése most egy nehéz küzdelemben van a kormánnyal, a kormány finanszírozási véghelyzetbe akarja sodorni Budapestet, de a fővárosnak van igaza, itt a DK-nak Budapestet kell támogatni.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke a 2019-es EP-választás utáni sajtótájékoztatóján.
photo_camera Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke a 2019-es EP-választás utáni sajtótájékoztatóján. Fotó: Isza Ferenc/AFP

Gyurcsány azt is mondta: „Lehet olyan megfontolás, amelynek a végén én azt javasolom a Demokratikus Koalíciónak, hogy támogassa Karácsony Gergely indulását.”

Azt mondta, nem az a végcél, hogy a DK az ellenzék legerősebb pártja legyen, hanem hogy kormányozhassák az országot, de ehhez az kell, hogy legyen az ellenzéknek egy „közepe”, és ma a DK-nak van erre leginkább képessége. Az önkormányzati választáson „együttműködésre vannak ítélve”, ez is fog történni.

Frissítés: cikkünk eredetileg azt állította, hogy Gyurcsány javasolni fogja Karácsony támogatását, de a DK jelezte: ez egyelőre nem eldöntött tény, csak szóba jöhető lehetőség.