Meduza: 47 ezer orosz katona halt meg az ukrajnai háborúban

külföld
2023 július 10., 11:14

Körülbelül 47 000 orosz katona halt meg eddig az Ukrajna elleni orosz hadműveletekben - derül ki a Meduza és a Mediazona újságírói, valamint a Tübingeni Egyetem statisztikusa, Dmitrij Kobak közös tanulmányából. A közzétett gyászjelentések, az orosz állami statisztikai szolgálat halálozási adatai, valamint az orosz hagyatéki nyilvántartás alapján született meg az a becslés, hogy 2023. május 27-ig 40-55 ezer közötti, 50 év alatti orosz férfi halt meg Ukrajnában harcolva.

photo_camera Egy orosz T-90-es harckocsi, amit az ukrán hadsereg semmisített meg az ukrajnai Sznihurivkában 2023. február 23-án.
Fotó: VINCENZO CIRCOSTA/Anadolu Agency via AFP

Ha beleszámítják azokat is, akik olyan súlyosan megsebesültek, hogy nem tértek vissza a katonai szolgálatba, akkor számításaik alapján Oroszország összesített veszteségszáma legalább 125 000 katonára emelkedik. Ez a szám nem tartalmazza az eltűnt vagy fogságba esett katonákat, és csak az orosz állampolgárokat veszi figyelembe, a Donyeckben és Luhanszkban állomásozó oroszpárti ukrán állampolgárokat nem.

Ez azt jelenti, hogy a harcok 15 hónapja alatt (ez év májusának végéig) háromszor annyi orosz katona halt meg Ukrajnában, mint amennyi a szovjet csapatok 10 évnyi afganisztáni háborús vesztesége volt. A Meduza megjegyzi: az adatközlésük nemcsak azért fontos, mert jelzi, hogy Vlagyimir Putyin több tízezer embert küldött meghalni Ukrajnába, hanem azért is, mert az orosz hatóságok nem publikálnak adatok a valós háborús veszteségekről.