Technikai csődbe került az Országos Roma Önkormányzat

belföld
2023 július 10., 06:02

„Jelenleg az Országos Roma Önkormányzat a folyamatban lévő adóhatósági végrehajtási eljárások miatt a törvény szerinti költségvetési támogatást nem kapja meg, a bankszámlán lévő megmaradt összeget inkasszálták, azaz az ORÖ a technikai csőd állapotába került” – olvasható abban a levélben, amit Lakatos Oszkár, a roma testület általános elnökhelyettese tájékoztatásul küldött képviselőtársainak, és ami a Népszava birtokába jutott.

Lakatos cáfolta a korábbi híreszteléseket, melyek szerint az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) jelentős tartalékokkal rendelkezne, szerinte „a helyzet kritikus, szinte kilátástalan”. Jelen helyzetben a képviselők a tiszteletdíjat sem kapják meg.

Mint arról korábban beszámoltunk nem jut állami támogatáshoz az Országos Roma Önkormányzat fenntartásában működő két iskola sem, mert a Belügyminisztérium inkasszót jegyzett be az szervezet számlájára. A ORÖ és a tárca közti elszámolási vita miatt már eleve csak a sziráki és tiszapüspöki iskola működtetéséhez szükséges pénzt fizették ki, csakhogy az inkasszó miatt az adóhatóság rögtön le is emelte az összeget a számláról. Hogy megkapják az iskolák a forrást, a minisztériumnak ideiglenes fel kellett volna függesztenie az inkasszót. Ezt korábban megígérték, de valamiért mégsem történt meg, Lakatos pedig hiába kereste a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárságot.

A Belügyminisztérium több mint egymilliárd forintot követel vissza a Farkas Flórián-féle Híd a munka világába program visszásságai miatt.