A brit Liberty Steel veszi meg a Dunaferrt

gazdaság
2023 július 11., 11:03

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium kedd délben jelentette be, hogy a Liberty Steel lett a nyertes vevő a felszámolás alatt álló Dunaferr vasműért folytatott pályázati versenyben.

A minisztérium közleménye szerint „a megmentési folyamat következő lépéseként az acél gyártáshoz szükséges eszközök új cégekbe kerültek (DunaRolling és Duna Furnace dunai vasmű), melyeket nyílt eljárásban értékesítésre hirdetett meg a felszámoló”. A Portfolio szerint azt írták, a múlt pénteken zárult értékesítés során az a Liberty Steel adott be érvényes nyertes pályázatot, ami „már decemberben is a gyár megsegítésére sietett egy olyan időszakban, amikor az acélipar világszerte a legnehezebb időszakát élte”.

„A Dunaferr sikeres értékesítése fontos mérföldkő, azonban a munka neheze csak most kezdődik. A Kormány elkötelezett az acélipar jövője szempontjából kiemelkedő zöld átállás mellett. A gyár működése reorganizációra szorul, jelentős fejlesztések szükségesek a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása, a korszerű, 21. századi technológiaváltás, valamint a zöld acél gyártása érdekében. A Kormány képviseletében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium tovább küzd a gyár, a munkahelyek és a családok megvédése érdekében. Miközben azt is el kell érni, hogy semmilyen bürokratikus akadály ne álljon a Dunaferr megmentése és felvirágoztatása elé” – olvasható a minisztériumi közleményben.