Agrártámogatási rendszer: sok pénzt a gazdagoknak

gazdaság
2023 július 11., 08:35

Rekordösszegű támogatást osztott ki tavaly a vidékfejlesztési minisztérium, de az ezermilliárd forintot is meghaladó összeg nyolcvan százalékát a legtöbb támogatást kapó tíz százaléknyi gazdálkodó markolhatta föl, derült ki a K-Monitor elemzéséből. Persze ez adódik abból is, hogy a pályázatok javát eleve a nagyobb, tőkeerősebb, hitelképesebb vállalkozásokra írták, mivel azokat elsősorban hatékonyságnövelő beruházásokra adták.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (j) Mészáros Lőrinc gazdálkodó társaságában a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A legtöbb pénz, 8,6 milliárd így a tőkehiányosnak vagy a hitelpiacoktól elzártnak aligha nevezhető, az OTP alá tartozó Nagisz-csoportnak jutott. Az OTP-vezér Csányi Sándor magánérdekeltségébe tartozó Bonafarm-csoport a stratégiai partnereivel együtt ezen felül további 4,8 milliárd forint támogatást kapott. A szintén banktulajdonos Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cégek 6,7 milliárd forintnyi támogatással gazdagodtak. Dobogón végeztek még a Somogyban gazdálkodó Claessens-család vállalkozásai is 5,9 milliárd forint támogatással.

Az ezermilliárd forintot meghaladó támogatási összeg legnagyobb tételét a földalapú támogatások jelentették, ezekből tavaly 257,2 milliárd forintnyit osztottak szét. A földalapú támogatásokat természetükből adódóan javarészt a földbirtok mérete - valamint a termény fajtája, vagy a termelés módja - befolyásolja, vagyis ebből is a legtöbb a nagybirtokosoknak jutott.

Az összes támogatásnak mindössze 0,11 százaléka jutott a támogatott gazdálkodók legkevesebb támogatást kapó tizedének. Az összes kiosztott támogatás 89,5 százalékát az összes gazdálkodó legtöbb támogatást kapó ötöda kapta, a támogatott gazdálkodók hetven százalékának a teljes támogatási összeg 5,82 százaléka jutott csupán.

A K-Monitor részletes jelentését grafikonokkal itt olvashatják.