Gyárfásra több mint 12 évet, Portikra életfogytiglant kért az ügyész

bűnügy
2023 július 11., 15:03

Gyárfás Tamás volt médiavállalkozót és úszószövetségi elnököt előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettében felbujtóként szeretné elítéltetni a vád, mivel úgy gondolják, hogy Gyárfás rendelte meg riválisának, Fenyő János médiavállalkozónak a kivégzését – írja a Mandiner.

Gyárfás Tamás a Fővárosi Törvényszéken 2020-ban.
photo_camera Gyárfás Tamás a Fővárosi Törvényszéken 2020-ban. Fotó: Botos Tamás/444

A lap szerint másfél napon át olvasta fel az ügyész a vádbeszédét a Gyárfás–Portik-perben, aminek egyik központi elemét a két férfi közötti telefonbeszélgetések elemzése képezte. Az ügyész szerint Gyárfásnak volt indítéka és komoly szándéka Fenyő János megöletésére.

Az ügyész azt mondta, „a kép miden darabja a helyére került”, majd indítványozta, hogy Gyárfást a bíróság mondja ki bűnösnek felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettében és ítélje határozott idejű fegyházbüntetésre. Ez Gyárfásnál 12 évnél hosszabb büntetést jelent, mivel a vádhatóság eredetileg 12 évet kínált fel még 2019-ben Gyárfásnak a beismerő vallomásért cserébe, aki azt elutasította.

Portikkal kapcsolatban azt kérte az ügyészség, hogy felbujtóként, előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölésben mondja ki bűnösnek a bíróság és ítélje életfogytig tartó szabadságvesztésre.

A tárgyalás csütörtökön folytatódik Gyárfás ügyvédjének védőbeszédével. A vádlottak az utolsó szó jogán ősszel beszélhetnek, azután jöhet az első fokú ítélethirdetés.