52 év után engedték ki a börtönből a Manson-szekta egykori tagját

külföld
2023 július 12., 04:43
Leslie Van Houten California feltételes szabadlábra helyezésekről döntő bizottsága előtt 2002 július 11-én
photo_camera Leslie Van Houten Kalifornia feltételes szabadlábra helyezésekről döntő bizottsága előtt 2002 július 11-én Fotó: DAMIAN DOVARGANES/AFP

Kiengedték a börtönből Leslie Van Houtent, a Manson-szekta egykori tagját, aki 1971 óta töltötte büntetését egy kaliforniai fegyházban.

Van Houten 19 évesen segédkezett Charles Manson és társai gyilkosságsorozatában. Annak idején azért ítélték el, mert 1969-ben részt vett egy Los Angeles-i bolti eladó, Leno LaBianca és felesége Rosemary megölésében. Most 73 évesen szabadult.

A nőt kedd hajnalban helyezték feltételesen szabadlábra és szállították át egy átmeneti otthonba – adta hírül ügyvédje, Nancy Tetreault.

Van Houten összesen 21-szer jelent meg a feltételes szabadlábra helyezési bizottság előtt, és 2016 óta öt különböző végzésben állapították meg, hogy feltételesen szabadlábra bocsátható. A kormányzó hivatala az elmúlt négy alkalommal megvétózta a döntést. Idén májusban végül az ügyvéd sorozatos fellebbezése nyomán az a döntés született, hogy az elítéltet szabadlábra kell helyezni.

A bíróság számba vette többek között, hogy a nő a rácsok mögött hosszú időn keresztül képezte magát, oktatóként dolgozott, mesterfokon lediplomázott, és részt vett különböző mentális egészségügyi és önsegítő programokban.

Az elítélt magaviseletére 52 év alatt egyetlen panasz érkezett, az is 1981-ben, amikor szóváltásba keveredett más női elítéltekkel.

Az ügyvédje azt mondta róla, hogy sosem volt olyan ügyfele, aki ennyire elszántan akart volna megváltozni az általa elkövetett bűncselekmény óta, megérteni, és feldolgozni azt, hogyan került Manson bűvkörébe. 40 évet töltött terápiában és 30-at egy rehabilitációs program részeként. Azt is mondta ügyvédje, hogy nem lesz könnyű beilleszkednie: nem tudja, hogyan kell használni a számítógépet, a mobiltelefont vagy a hitelkártyát, és nagy kihívás lesz számára kezelni a mindennapi társas helyzeteket is.

A kormányzó Gavin Newsom múlt héten azt nyilatkozta, hogy csalódott a döntés miatt, mert az áldozatok még mindig érzik a szörnyű gyilkosságsorozat súlyát, sőt, ez igazi egész Kaliforniára.

Manson 2017-ben halt meg a börtönben, 83 éves volt, ebből 50-et töltött rácsok mögött. Hét gyilkosság miatt ítélték életfogytig tartó börtönre a gyilkosságokra való felbujtás miatt. Patricia Knenwinkelt, egy másik követőjét Mansonnak, tavaly szintén feltételesen szabadlábra helyezték volna, de a kormányzó megvétózta a döntést. A nyolc gyilkosságban elítélt Susan Atkins 2009-ben halt meg a börtönben.

A meggyilkolt bolti eladó lánya, a most 75 éves Cory LaBianca szintén csalódottságát fejezte ki a döntés miatt, és azt mondta, megszakad a szíve, mert az ő gyerekei és unokái soha nem ismerhették meg az ő szüleit, ami súlyos seb a családja történetében. (Guardian)