Szerda este megérkezik a hidegfront, de hétvégére visszatér a kánikula

időjárás
2023 július 12., 07:05

Átmenetileg véget ér a hétvége óta tartó kánikula, szerda estére ugyanis hidegfront éri el az országot, mely záporokkal és zivatarokkal hűti le a hőmérsékletet.

A kánikula szerda napközben tetőzik, 32 és 37 fok közé melegszik majd a levegő. A napsütés mellett már erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, és késő délután, este többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok.

Hevesebb viharok is lehetnek felhőszakadás, jégeső kíséretében. Erre a Dunántúl északi felén mutatkozik a legnagyobb esély. A déli-délnyugati szél sokfelé megélénkül, a zivatarok környezetében erős, viharos lökések is lehetnek.

photo_camera Fotó: IDA MARIE ODGAARD/AFP

Csütörtökön már a hidegfront fogja meghatározni az időjárást: feltámadó északnyugati széllel, többfelé záporokkal, zivatarokkal. A csúcshőmérsékleti értékek között nagy lehet majd a kontraszt, 26 és 36 fok között alakulhatnak. A legmelegebb valószínűleg délen lesz.

Péntekre ugyan országszerte mérséklődhet pár fokkal a hőség, de ez csak átmeneti állapot lesz. Az ország nagy részén napos idő várható, csak néhol északon fordulhat elő egy-egy zápor, esetleg zivatar. A mérsékelt szélben 28-33 fok közötti csúcshőmérsékletekre lehet számítani.

Hétvégén már újra a napsütésé lesz a főszerep, folyamatos melegedéssel közeledik majd az újabb kánikula. Csapadék nem várható, szombaton 30-35, vasárnap már 32-37 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

(MTI)