A kormány elkezdte az szja-rendszer felülvizsgálatát, és az adók számának csökkentését is megígérte Brüsszelnek

gazdaság
2023 július 13., 08:30

A Pénzügyminisztérium szervezésében már március óta működik egy, a személyi jövedelem adóztatásának egyszerűsítését vizsgáló munkacsoport - írja a Hvg360. Hogy mire jutnak, azt a tervek szerint szeptember végéig közlik majd. A kormány korábbi vállalása szerint a munkacsoport által készített jelentésen alapuló törvényjavaslatot terjesztene az Országgyűlés elé.

Az szja- és a társadalombiztosítási járulékok rendszerének egyszerűsítését a kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervben ígérte meg az EU-nak. A munkacsoport feladata az szja-ban és alternatíváiban, valamint a tb-járulékokban végrehajtható egyszerűsítések és konszolidációs lehetőségek vizsgálata. Megvizsgálják a hatástalan vagy nem hatékony kedvezmények megszüntetését - a lap szerint a 2024-es költségvetési törvény szerint összesen 630-665 milliárd forint szja-bevételről mond le az állam a különféle kedvezményekkel -, csökkentenék az ösztönzők szándékolatlan és indokolatlan torzításait, ezzel egyszerűbbé és igazságosabbá is tehetnék a rendszert.

A lap arról is ír, hogy a kormány azt vállalta az EU-nak: ez év végéig létrejön egy másik munkacsoport is azért, hogy megvizsgálja és értékelje az adószabályok egyszerűsítésének és az adók száma csökkentésének további lehetőségeit (túl az „úgynevezett extraprofit” különadók kivezetésén, amiket a kormány a korábbi ígéretei ellenére mégsem szüntet meg ez év végén).