Szakad a ruha, foszlik a cipő? A francia állam pénzt ad, ha megjavíttatják

külföld
2023 július 13., 07:12

A francia kormány októbertől hozzájárul a ruházati termékek javíttatásához, hogy az emberek kevesebb ruhát és cipőt dobjanak ki, és így csökkenjen a hulladék mennyisége - írja a Guardian. Októbertől 6-25 eurós (2200-9400 forintos) térítést kapnak azok, akik a megrongálódott ruhadarabokat és cipőket megjavíttatják.

A javítási bónuszt egy 154 millió eurós (58 milliárd forintos) alapból fedezik, ezt a pénzt a kormány a következő öt évre tette félre erre a célra - mondta Bérangere Couillard környezetvédelmi államtitkár. A juttatással azokat a vállalkozásokat, cipészeteket és varrodákat támogatják, amelyek csatlakoznak a programhoz, és elvégzik a javításokat.

Franciaországban évente a becslések szerint mintegy 700 ezer tonna ruházati terméket dobnak ki, évente fejenként mintegy tíz és fél kiló textiltermék kerül szeméttelepekre. A kezdeményezéssel arra is ösztönöznék a lakosságot, hogy ne vásároljon folyton új termékeket és adományozza el a megunt darabokat. (Ágazati adatok szerint az eladományozott ruhák 56 százalékát felhasználják, 32 százalékából pedig valami új termék készül újrahasznosítással.)