Sztrájkot hirdettek a hollywoodi színészek

FILM
2023 július 14., 04:31

Ezzel azt akarják elérni, hogy a streaming-óriások egyezzenek bele a profit igazságosabb felosztásába és a jobb munkakörülményekbe. Egyben garanciát akarnak arra is, hogy Hollywood nem fog mesterséges intelligencia által generált arcokat és hangokat használni a filmekben a színészek helyettesítésére.

A Screen Actors Guild (SAG – színészcéh, gyakorlatilag az amerikai színészek érdekvédelmi szervezete) bejelentése szerint a munkabeszüntetést Los Angeles-i idő szerint éjfélkor kezdik, a sztrájkőrséget pedig péntek reggel indítják a Netflix kaliforniai központja előtt, majd folytatják azt a Paramount, a Warner Bros és a Disney előtt is.

Várhatóan 160 ezer előadóművész szünetelteti majd a munkát. ez azt jelenti, hogy az amerikai filmes és tévés produkciók nagy többsége leáll. A sztrájkot elítélte a Film- és Televíziós Producerek Szövetsége (Alliance of Motion Picture and Television Producers – AMPTP), vagyis a stúdiókat képviselő csoport. Szerintük ez az iparágtól függetlenül ezreknek okoz majd pénzügyi nehézséget.

A mesterséges intelligencia használata miatti aggályokkal kapcsolatban az AMPTP azt mondta, szerintük „úttörő javaslatban” állapodtak meg, ami védi a színészek digitális képmását, és ami szerint kérniük kell a színészek beleegyeését, ha digitális másolatokat használnának fel vagy módosításokat végeznének.

A javaslatra a SAG nemzeti ügyvezető igazgatója és főtárgyalója, Duncan Crabtree-Ireland azt mondta, elfogadhatatlan. „Azt javasolják, hogy az előadóinkat szkenneljék be, kapjanak egy napi fizetést, és egy nagy cég legyen a tulajdonosa a képmásuknak, amit az örökkévalóságig használhatnak. Ha azt hiszik, hogy ez egy úttörő javaslat, gondolják át újra.”

A másik nagy követelésük az, hogy a színészek nagyobb alapfizetést és maradványdíjat kapanak, vagyis kapjanak pénzt a filmek és sorozatok ismétléseiből is. A sztrájk több tízezer színészt érint, akik a kisebb szerepekért lényegesen kevesebb fizetést kapnak, mint az úgynevezett A-listás sztárok.

Az Amerikai Írószövetség 11 500 tagja május 2. óta sztrájkol, jobb fizetést és munkakörülményeket követelve. 1960 óta ez az első alkalom, hogy az összes hollywoodi színész – plusz az írók is – egyszerre sztrájkolnak. Akkor Ronald Reagan – a későbbi amerikai elnök akkor még csak színész volt – vezetésével a színészek jelentős engedményeket kényszerítettek ki a stúdiók részéről.

A mostani sztrájk a gyártás alatt álló filmek és sorozatok esetében azt jelenti, hogy gyakorlatilag lehetetlen folytatni a munkát, sokszor még azokban az esetekben is, ahol a forgatás már befejeződött. De a sztrájk befolyásolhatja a filmes díjátadókat és fesztiválokat is. A torontói és a velencei filmfesztiválokat persze megtartják, de a SAG színészei egészen biztosan nem vesznek részt rajtuk. Csütörtök este, a sztrájk kihirdetésekor például Cillian Murphy, Matt Damon és Emily Blunt az Oppenheimer londoni premierjéről azonnal leléptek. (BBC)