A Wagner harcosai megkezdték a belarusz katonák kiképzését

külföld
2023 július 15., 13:10

A Wagner orosz félkatonai csoport tagjai megérkeztek Belaruszba, és megkezdték a munkát a hadsereg kiképzőjeként – írja a Financial Times a minszki védelmi minisztérium tájékoztatása nyomán. A minisztérium egy videót is közzétett a kiképzésről, ez itt nézhető meg. A harcosok - akiknek Belaruszba telepítése része volt a fegyveres felkelés befejezéséről szóló megállapodásnak - a területvédelmi egységek kiképzésében vesznek részt.

A Wagner-bázis Oszipovicsij közelében van egy sátortáborban van. Egy Wagnerhez kötődő Telegram-csatorna megosztott egy képet, amelyen Prigozsin, a zsoldossereg vezére egy sátorban ül. A zsoldossereg vezetőjének holléte a rövid életű lázadása óta tisztázatlan, Lukasenko belarusz elnök szavai és a repülési adatok szerint visszatért oroszországi szülővárosába, Szentpétervárra. Elemzők és Prigozsinhoz közel álló személyek szerint valószínűleg kapott egy kis időt, hogy felszámolja üzleteit.

A belarusz minisztérium azt is állította, hogy a zsoldosok segíteni fognak a kulcsfontosságú infrastruktúra, például gyárak és vízi utak biztosításában. A Wagner-katonák Belaruszba telepítése összefügg azzal, hogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök segítette megoldani a Wagner-lázadást azzal, hogy Prigozsin és csapatai számára menedéket kínált.

A száműzetésben élő belarusz ellenzék arra figyelmeztetett, hogy a Wagner jelenléte az országban az instabilitás új elemét teremtette meg a régióban. Lengyelország és a NATO más keleti tagjai a Wagner meghiúsult lázadása óta megerősítették katonai jelenlétüket a Belarusszal közös határaikon.

Kiemelt videóink