Harmadik napja ömlik az eső Dél-Koreában, már legalább húsz halottja van az özönvíznek

külföld
2023 július 15., 10:10

Legalább 20 ember meghalt, további 10 eltűnt, sokan megsérültek a tartósan heves esőzések miatt Dél-Koreában. A harmadik napja tartó özönvízszerű esőzések országszerte földcsuszamlásokat, áramkimaradásokat okoztak, valamint sok helyen károsodott az infrastruktúra – írja a BBC.

Emellett több ezren kényszerültek elhagyni otthonukat az árvíz miatt, miután a Goesan-gáton átbukott az árvíz, és elkezdte elönteni a környéket. A gát közelében számos alacsonyan fekvő falu, valamint az ezeket összekötő utak nagy része víz alá került. Azok, akik nem tudtak időben elmenekülni, csapdába estek az otthonukban. Sok házat összedöntött a területen átzúduló víz.

photo_camera Túlélők után kutatnak egy összedőlt ház romjainál.
Fotó: HANDOUT/AFP
photo_camera Mentőcsapatok az áradás sújtotta területen.
Fotó: -/AFP
photo_camera Fotó: -/AFP

Han Dukszu miniszterelnök felkérte a hadsereget, hogy segítsen a mentési munkálatokban.

A Korail, az ország nemzeti vasúttársasága bejelentette az összes lassú vonat és néhány gyorsvonat közlekedésének felfüggesztését, és közölte, hogy más gyorsvonatok közlekedése is szünetel. A döntés előzménye az volt, hogy pénteken késő este Észak-Csungcsongban kisiklott egy vonat, miután egy földcsuszamlás földet és homokot sodort a sínekre. A vonat szerencsére nem szállított utasokat, de a mozdonyvezető megsérült a balesetben.