„A spirál jobb lett volna, de az 40 ezer forint” – rengeteg párnak túl drága a fogamzásgátlás

társadalom
2023 július 16., 12:03
  • A fogamzásgátlás Magyarországon pénzbe kerül: a párok számos eszköz közül választhatnak. Óvszer, pesszárium, tabletta, injekció, hüvelygyűrű vagy méhen belüli eszközök, mint a spirál. Ezek legtöbbje patikákban, boltokban elérhető, azonban a nagy részükhöz orvosi vényre, vizsgálatra vagy beavatkozásra van szükség. És minden esetben, mindegyik eszköz pénzbe kerül, 180-tól több tízezer forintig.
  • Bár a magyar nők több, mint fele legalább havi rendszerességgel szexel, harmaduk egyáltalán nem használ fogamzásgátló eszközöket, derült ki a Richter a Nőkért Index reprezentatív kutatásából.
  • Anyagi okok, az infrastruktúra hibái és az ismerethiány miatt a magyar párok jelentős része nem jut hozzá semmilyen fogamzásgátló eszközhöz, emelik ki a szakértők.

„Nem ismerek a korosztályomban olyat, aki ezt megengedheti magának”

Szatmári Réka 52 éves, fővárosi nő. 20 éves kora óta használ fogamzásgátló eszközöket, elsősorban tablettát, aminek a költségét soha nem vállalta át se férfi, se az állam.

„A spirál jobb lett volna, de az 40 ezer forint. Tehát hiába, hogy a fogamzásgátló is annyi lebontva, vagy talán több is, egész egyszerűen 40 ezer forintom hirtelen sosem volt, hogy én elmenjek spirált felrakatni” - meséli Szatmári. Ő az egyetlen a cikkben, aki teljes névvel vállalta a tapasztalatait. „A havonta háromezer forintot még elő tudtam teremteni gond nélkül, de a negyvenezer forint már nekem is sok.”

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.