Belerokkannak a nigériaiak a Guinness-rekord-mániába

idióta rekordok
2023 július 16., 09:38

Világrekorddöntési láz tombol a több mint 210 milliós Nigériában – írta meg a BBC.

Nehéz lépést tartani az összes közelmúltbeli próbálkozással, néhány példa:

  • egy férfi 200 órán keresztül énekelt,
  • egy férfi most is megállás nélkül sír,
  • egy nő azt mondta, hogy ő tartózkodott a leghosszabb ideig zárt térben,
  • míg egy másik a legtöbb csigát próbálta megsütni.

Azóta tart az őrület, hogy egy közepes tömeg májusban négy napon át küzdött az esővel és a sötétséggel Lagos egyik elegáns helyszínén, hogy megnézze a holtfáradt séfet, Hilda Bacit, aki összesen 100 órán át főzött – bár hivatalosan 93 óra 11 percet rögzítettek a Guinness-rekord (GWR) emberei, de ez még mindig elég volt a rekordhoz. Elhalmozták ajándékkal, híres lett, politikusok és influenszerek keresték fel.

Azóta nem volt nap, hogy ne próbáltak volna rekordot dönteni Nigériában. A GWR közölte is, hogy az embereknek először jelentkezniük kell, mielőtt megpróbálnának rekordot dönteni, ugyanis nem sokkal korábban egy masszőr összeesett, miközben új rekordot akart felállítani a leghosszabb megállás nélküli masszírozásban.

Az emberek gyakran bátran bejelentik a kísérletüket és akár azok sikerét anélkül, hogy a GWR-hez fordultak volna és betartanák a szabályokat. Két szakács például kikapcsolta a tűzhelyét és elment aludni a próbálkozás közben, így ki lettek zárva.

„A nigériaiak vicces emberek, és hajlamosak vagyunk meglovagolni a trendeket. Kevesebb mint 3 hónapon belül alábbhagy az őrület” – mondta Farominiyi Kemi, aki viccből két rekordot próbált megdönteni egyszerre, amire már a GWR is türelmetlenül reagált.

Az egyik férfi, aki határozottan komolyan veszi a próbálkozását, egy középiskolai tanár, John Obot, aki szeptemberben a legtovább igyekszik majd felolvasni. Megkapta a GWR jóváhagyását, hogy megpróbálja megdönteni a 124 órás rekordot, amit tavaly Törökországban állított fel a kirgizisztáni Riszbaj Iszakov. Obot 140 órán olvasna fel egy tengerparti városban, Uyóban, hogy ezzel népszerűsítse az olvasást Nigériában.

Ezt csókolózási kísérletet betiltottak Ekiti államban, ahol a hatóságok figyelmeztettek minden érintettet, hogy következményei lesznek, ha folytatják a megállás nélküli csókolózás rekordjának megdöntését. A GWR el is távolította ezt a kategóriát, miután az emberek a korábbi próbálkozások során összeestek (Nigérián kívül). Ez „nemcsak abszurd, erkölcstelen, egészségtelen, de alkalmas Ekiti imázsának lejáratására is” – közölte a kulturális minisztérium.

Tembu Ebere, aki hét napja megállás nélkül sír, súlyos egészségügyi problémákat tapasztalt, és a BBC-nek elmondta, hogy fejfájása volt, az arca bedagadt, 45 percre részlegesen megvakult, és bedagadt a szeme. „Stratégiát kellett váltanom, kevesebbet kell a jajveszékeljek” – mondta, ennek ellenére eltökélt szándéka végigvinni a dolgot, ezért továbbra is zokog, pedig nem jelentkezett a GWR-hez, így ez sem lesz hivatalos rekord.