Meghalt Jane Birkin, a párizsi brit színésznő

halál
2023 július 16., 13:09

Holtan találták Jane Birkin brit színésznőt és énekesnőt párizsi otthonában. A 76 évesen elhunyt brit-francia ikon neve több sikeres filmmel, slágerrel, és a nála 18 évvel idősebb Serge Gainsbourg színésszel is egybeforrt.

photo_camera Fotó: VALERY HACHE/AFP

Birkin 1968-ban, 22 évesen utazott Franciaországban egy film forgatására, melyben Sege Gainsbourggal játszott együtt. Egy 13 éves, sokak szerint botrányos, de minimum hedonista kapcsolat vette kezdetét, melynek a pár leghíresebb, a Vatikán által is elítélt „Je t'aime... Moi Non Plus” című számát köszönhetjük. Első látogatása után szinte azonnal letelepedett: „Párizs lett az otthonom. Befogadtak. Tetszik nekik az akcentusom” - mondta a CNN-nek 2006-ban.

link Forrás

Kapcsolatuk után barátok maradtak Gainsbourggal és több, sikeres számot hoztak össze, míg a férfi 1991-ben szívrohamban el nem hunyt. A későbbiekben Birkin gyakran tért vissza a régebbi számai előadásához.

Birkin mintegy 70 filmben játszott, melyeket Franciaország - és a világ - vezető rendezői rendeztek, így Bertrand Tavernier, Jean-Luc Godard, Alain Resnais, James Ivory és Agnes Varda alatt is dolgozott.

A hetvenes években ikonikus színésznőjének a nevéhez kötődik a Hermés leghíresebb táskája, amiről 2015-ben már azt mondta, szeretné, ha átneveznék azt, legalábbis amíg krokodilbőrből készül.

2001-ben a Brit Birodalom Rendjének tisztjévé (OBE) avatták a színészet és a brit-francia kulturális kapcsolatok terén tett szolgálataiért. (france24)