Továbbra is csak viszi a pénzt a Twitter

INTERNET
2023 július 16., 06:51

A Twitter cash flow-ja továbbra is negatív a hirdetési bevételek közel 50 százalékos csökkenése és a nagy adósságterhelés miatt – közölte Elon Musk, pedig márciusban még azt várták, hogy a Twitter júniusra pozitív cash flow-t érhet el.

„El kell érnünk a pozitív cash flow-t, mielőtt bármi más luxusát élveznénk” – válaszolta a feltőkésítéssel kapcsolatos javaslatokra Musk.

Ez a legújabb jele annak, hogy az agresszív költségcsökkentési intézkedések – amióta Musk októberben felvásárolta a Twittert – önmagukban nem elegek ahhoz, hogy a Twitter pozitív cash flow-t érjen el, és azt sugallja, hogy a Twitter hirdetési bevételei nem tértek vissza olyan gyorsan, mint azt Musk egy áprilisi interjúban állította.

Elon Musk, a SpaceX és a Tesla alapítója, a Twitter új tulajdonosa 2020 márciusában Washingtonban
photo_camera Elon Musk, a SpaceX és a Tesla alapítója, a Twitter új tulajdonosa 2020 márciusában Washingtonban Fotó: WIN MCNAMEE/Getty Images via AFP

Több ezer alkalmazott elbocsátása és a felhőszolgáltatások kiadásainak csökkentése után Musk elmondta, hogy a cég 1,5 milliárd dollárra csökkentette adósságon kívüli kiadásait a 2023-ra tervezett 4,5 milliárd dollárról. A Twitternek éves szinten 1,5 milliárd dolláros kamatfizetése is várható az adósság miatt a 44 milliárd dolláros üzlet után, ami a céget zártkörűvé tette.

Nem világos, hogy Musk milyen időtávra utalt a hirdetési bevételek 50 százalékos csökkenésével. Azt mondta, hogy a Twitter jó úton halad, hogy 2023-ban 3 milliárd dollár bevételt könyveljen el, szemben a 2021-es 5,1 milliárd dollárral.

A Twittert kritizálták a tartalom laza moderálása miatt, amit sok hirdetőt tántorított el, mivel nem akarták, hogy a hirdetéseik kínos tartalom mellett jelenjenek meg.

Az, hogy Musk Linda Yaccarinót, a Comcast NBCUniversal korábbi hirdetési vezetőjét alkalmazta vezérigazgatónak, azt jelezte, hogy a Twitternek a hirdetéseladások prioritást élveznek, még akkor is, ha az előfizetésekből származó bevételek növelése érdekében dolgozik.

Yaccarino június elején kezdett dolgozni a Twitternél, és elmondta a befektetőknek, hogy a Twitter a videó-, az alkotói és a kereskedelmi partnerségre kíván összpontosítani, és korai tárgyalásokat folytat politikai és szórakoztató szereplőkkel, fizetési szolgáltatókkal, valamint hír- és médiakiadókkal.

Csütörtökön a Twitter azt közölte, hogy a kiválasztott tartalomkészítők jogosultak lesznek arra, hogy megkapják a cég hirdetési bevételeinek egy részét, hogy minél több tartalomkészítőt vonzzanak az oldalra. (Reuters)