Beteg gyerekek nyaraltak itt évről évre, az iváncsai akkugyár vendégmunkásainak szálláshelye lett

magyarország
2023 július 17., 11:10

Nem nyaralhatnak többet az izomsorvadásban szenvedő gyerekek abban az agárdi hotelből, amit 2015-ben egy 2,5 milliárdos beruházás részeként újított fel, és akadálymentesített a magyar állam - írja a hvg.hu.

Olyan sok koreai és mongol vendégmunkás érkezik ugyanis az iváncsai akkumulátorgyárba, hogy nincs hol elszállásolni őket. A környező falvak már megteltek vendégmunkásokkal, de még több helyre van szükség. A gyár építését 78 milliárd forinttal támogatta a magyar állam.

Akkumulátorgyár Iváncsán 2023. február 9-én.
photo_camera Akkumulátorgyár Iváncsán Illusztráció: Németh Dániel/444

A lap információi szerint év eleje óta a gyár dolgozóit - többek között - a Velencei-tavi Vízi Sportiskola (VVSI) 2015-ben felújított telephelyén álló, agárdi Tóparti Sport Hotelben szállásolják el.

A VVSI fejlesztését a kormány tíz éve kiemelt projektnek nyilvánította, és elrendelte rehabilitációs és koraifejlesztő-központtá alakítását.

Az ingatlant a hvg.hu szerint a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. üzemelteti, ez 2021-ig állami cég volt, most a Máltai Szeretetszolgálaté.

A telephelyen álló 42 szobás szállodát akadálymentesítették, a súlyos izomsorvadásban szenvedő gyermekeket és családjaikat támogató Gyógyító Jószándék Alapítvány évek óta itt táboroztatja a rászorulókat. Duchenne-féle izomdisztrófiás, illetve spinális izomatrófiás, azaz SMA-s gyermekek és szüleik töltöttek el itt nyaranta időt.

A lapnak nyilatkozott egy érintett, aki szerint nagyon fontos kikapcsolódási pont volt ez nem csak a gyerekek, de szüleik életében is. A helyszínen a hvg.hu értesülését többen is megerősítették, amikor ugyanis meglátogatták a pazar kilátással rendelkező vízparti hotelt, láthatósági mellényt viselő vendégmunkásokkal találkoztak. Az interneten nem lehet már szobát foglalni a létesítményben.

És a VVSI épületeit fenntartó cég ügyvezetője elismerte, hogy felfüggesztették turisztikai tevékenységüket. Deák Csaba gazdasági kényszerűségre hivatkozott, hangsúlyozta viszont, hogy a szálloda mellett található korai fejlesztő központ és felnőtt korú mozgássérültek rehabilitációs központja továbbra is teljes kapacitással üzemel. (hvg.hu)