Franciaországban mostantól „közúti gyilkosságnak” nevezik, ha valaki ittasan vagy bedrogozva okoz halálos balesetet

baleset
2023 július 17., 19:23

A francia kormány bejelentette, hogy lecsap azokra az emberekre, akik alkalmatlan állapotban vezetnek, hónapokkal azután, hogy egy híres humorista kábítószer hatása alatt vezetve balesetezett.

Cserbenhagyásos gázolásban összetört autó Budapesten 2018. augusztus 1-én.
photo_camera Cserbenhagyásos gázolásban összetört autó Budapesten 2018. augusztus 1-én. Illusztráció: Mihádák Zoltán/MTI/MTVA

Élisabeth Borne miniszterelnök bejelentett egy új szabálysértés kategóriát: a „közúti gyilkosság” elkövetését, ami kifejezetten a volán mögé alkalmatlanul ülők ellen irányul.

A veszélyes vezetéssel okozott halált már a francia büntető törvénykönyv is szabályozta a nem szándékos emberölés alatt, a hatóságok el is ismerik, hogy az új kifejezés nem jelent szigorúbb büntetést, csak szimbolikus változás.

A kormány szerint az új bűncselekmény nagyobb támogatást nyújt az áldozatoknak, még akkor is, ha a büntetés azonos lenne. Nem világos, hogy az új terminológia mikor lép életbe, mert ehhez törvénymódosítást kell elfogadnia a parlamentnek.

A népszerű Pierre Palmade-ot letartóztatták, miután februárban az autójával nekiment egy másik járműnek. Hárman sérültek meg súlyosan: egy férfi, a 6 éves fia és egy terhes nő, akinél sürgősségi császármetszést kellett végezni, és elvesztette a babáját.

Az 54 éves Palmade, aki több Astérix-filmben is szerepelt, interjúkban bevallotta, hogy drogfüggő. A francia sajtó arról számolt be, hogy a februári baleset után a kokaintesztje pozitív lett. Nyomozást indítottak ellene, ami a francia megfelelője a vádemelésnek, egy „kábítószert fogyasztó sofőr” által elkövetett akaratlan emberölés gyanújával.

Palmade-et a baleset után kórházba vitték, és azóta nem beszélt nyilvánosan. Az ügyész szerint a humorista bevallotta, hogy kokaint, valamint szintetikus kábítószert fogyasztott, mielőtt volán mögé ült, és azt mondta, nem emlékszik pontosan a baleset körülményeire.

Gérald Darmanin belügyminiszter a Palmade-i incidens után azt mondta, támogatja az ittas vagy kábítószer hatása alatt álló sofőrök vagy motorosok által okozott halálos balesetek „közúti gyilkosságként” való átminősítését.

A „nem szándékos emberölés” kifejezés „közúti gyilkosságra” módosítása nem növeli a büntetés mértékét, ami akár 5 év börtönbüntetést és 75 000 euróig terjedő pénzbírságot jelent. Ezek egyetlen súlyosító körülmény esetén 7 évre és 100 000 euróra, több súlyosító körülmény esetén pedig 10 évre és 150 000 euróra emelhetők. (Guardian)