Több mint 50 gömbölyűfejű delfin pusztult el a skóciai Lewis-sziget partjainál

ÁLLAT
2023 július 17., 05:06
Partra vetődött gömbölyűfejű delfinek a skóciai Lewis partjainál
photo_camera Partra vetődött gömbölyűfejű delfinek a skóciai Lewis partjainál Fotó: British Divers Marine Life Rescue

Legalább 50 gömbölyűfejű delfint sodort a partra a víz a skóciai Lewis sziget partjainál vasárnap hajnalban.

A parti őrséget reggel 7 óra magasságában riasztották North Tolsta településhez azzal, hogy több tucat állat vetődött a partra.

A víz sekélyebb részein illetve a parton összesen 55 delfint találtak, közülük már csak 15 volt életben.

A parti őrség, a skót tűzoltó- és mentőszolgálat, a rendőrség és a skót vízi állatmentők is a helyszínre vonultak.

Életmentésre specializálódott búvárok megpróbáltak a felszínre hozni még két delfint, amik a levonuló dagály miatt alacsonyan feküdtek a vízben. Az egyiküknek sikerült kiszabadulni, egy másik újra megfeneklett, és később elpusztult, ahogy további három partra vetődött állat is.

Az állatorvosok a parti őrséggel, a tűzoltósággal és a mentőszolgálattal, valamint egy törvényszéki állatorvossal együtt arra a következtetésre jutottak, hogy a sekély part és a durva hullámzás miatt veszélyes a megmaradt állatok felszínre hozása.Délután fél négy körül úgy döntöttek, hogy a még életben maradt, szenvedő állatokat elaltatják.

A tömeges partra vetődés oka egyelőre ismeretlen, de a szakértők szerint a csoportban közlekedő delfinek az egyik nőstény példányt követték. Az egyik nőstény feltehetően szülni készült, ez a példány vezethette a partnak a csoportot.

A brit mentőalakulat szerint ez nem életszerűtlen, mert a gömbölyűfejű delfinek között nagyon szoros a kötelék, ha az egyik állat bajba kerül, és megfeneklik, gyakran többen követik. (Guardian)