Nem örülnek a franciák, hogy az Európai Bizottság vezető versenypolitikai közgazdásza amerikai lett

külföld
2023 július 17., 09:45

Tiltakozáshullámot váltott ki - főként a francia politikusok részéről -, hogy az amerikai Fiona Scott Mortont nevezték ki az Európai Bizottság vezető versenypolitikai közgazdászává, írja a Politico. A lap szerint Mortont a területén a világ egyik legjobbjának tartják, tudományos és közszolgálati tevékenységével „kiváló referenciákat” szerzett.

Fiona Scott Morton
photo_camera Fiona Scott Morton Fotó: TONY RINALDO/2022

Scott Morton nem csak közgazdász és egyetemi tanár, hanem az amerikai trösztellenes szabályozás egyik megalkotója is. Ő volt, aki erősen fokozta az Egyesült Államok érdeklődését a nagyvállalatok, különösen a Big Tech - az információs technológiai iparág legdominánsabb vállalatai - piaci erejének kezelése iránt.

„Az Európai Bizottság és tágabb értelemben mi, európaiak nagyon szerencsések vagyunk, hogy egy ilyen kaliberű szakembert sikerült megnyernünk” – mondta Jean Tirole Nobel-díjas francia közgazdász a Politicónak. Morton a világ egyik legjobb közgazdásza az iparági szerveződés területén, a technológiai szabályozással kapcsolatos amerikai gondolkodás egyik fő alkotója, és olyasvalaki, aki erősen motivált a közszolgálatra, mondta Tirole.

A francia miniszterek és európai törvényhozók viszont felszólították a Bizottságot, hogy vonja vissza az állásajánlatot. Az érvek, amiket felhoznak Morton ellen: ő az első nem uniós polgár, aki ilyen magas rangú bizottsági posztot tölt be, emellett rendszeresen vállalt tanácsadói munkát amerikai technológiai óriáscégnél, legutóbb a Microsoft kérte fel, de dolgozott az Apple-nek és az Amazonnak is.

Utóbbi munkáival kapcsolatban több bírálat is érte, amiért nem hozta nyilvánosságra a dokumentumokat, melyekben arról írt, hogy milyen trösztellenes eljárásokat lehetne indítani a Google és a Facebook ellen. Abban az évben azt mondta a Bloombergnek, hogy sem az Apple, sem az Amazon nem fizetett neki a dokumentumok megírásáért.

Az Európai Bizottság épülete Brüsszelben 2021. február 18-án.
photo_camera Az Európai Bizottság épülete Brüsszelben. Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via AFP

A kritikusok azt a kérdést is feltették, hogy nincs-e olyan európai közgazdász, aki alkalmas lenne a feladatra. A lap szerint úgy tűnik, nem volt. A 11 jelölt közül néhányan nem is rendelkeztek a szükséges képesítéssel, mondta egy névtelenséget kérő forrás a Politicónak, hozzátéve, hogy egyértelműen Scott Morton volt a legképzettebb.

Tommaso Valletti, a londoni Imperial College professzora - aki 2016 és 2019 között a Bizottság vezető versenyügyi közgazdásza volt - arra számít, hogy Scott Mortonnak meglehetősen kényes ügyeket kell majd kezelnie az állami támogatások terén. „A vezető közgazdász amerikai. Ez politikai kérdéssé válhat” – mondta.