Bulgáriában felállították az Európai Unió leghosszabb rúdját

külföld
2023 július 18., 11:44

Az Európai Unió legszegényebb országa gazdagabb lett az Európai Unió leghosszabb zászlórúdjával. Az ország 111000 négyzetkilométernyi területét többszörösen szimbolizálandó a rúd 111 méter magas, a rá kifeszített zászló pedig 1110 négyzetméter területű.

Dagadhat a bolgár honfikebel, az egész Európai Unióban nem áll még egy ekkora rúd!
photo_camera Dagadhat a bolgár honfikebel, az egész Európai Unióban nem áll még egy ekkora rúd! Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV/AFP

Az unió leghosszabb rúdját a múlt héten állították fel a Rodope hegységben, ezzel elhódítva a leghosszabb rúd büszke címét az eddigi rekorder finnektől, akiknek csak egy vacak százméteres rúdjuk volt. "Ettől nem leszünk gazdagabbak, de lélekben emelkedettebbek igen" - jelentette ki a rúdprojekt ötletgazdája, Szimeon Karakolev, aki a zászlórúd tövében népművészeti fesztiválokat szokott rendezni. A zászlórúdra félmillió eurónyi adományt szedett össze Bulgária oroszbarát elnöke, Rumen Radev támogatásával.

Radev nem csupán szavakkal támogatta a projektet, a helyi sajtó értesülései szerint személyesen gyakorolt nyomást bolgár vállalatokra, hogy adományozzanak a nemes célra.

Az ötletgazda Karakolevnek annyiban igaza volt, hogy a projektje emelkedett hangulatba hozott sokakat. Bár nem teljesen úgy, ahogy azt szándékozta. Ötletét és Radev elnök kézcsavargatós adománygyűjtését széles körben gúnyolták a bolgár közösségi médiában. Közben persze akadtak bőven olyanok is, akiket inkább felháborított, hogy a kivándorlástól és összeomló egészségügyi rendszertől sújtott országban ekkora hülyeségre gyűjtenek pénzt.

Ognyan Mincsev politológus meg azon lamentált, hogy a hazafiságot "orosz propagandával etetett kvázinacionalisták ejtették túszul, akik zászlórúdhosszban mérik a nemzeti büszkeséget". Akadtak olyanok is, akik a zászlórúd alapozásakor az érintetlen tájra zúdított beton mennyisége és az engedélyezési folyamat körüli szabálytalanságok miatt a projekt betiltását követelte.

Radev elnök, aki épp a minap a Kreml sorvezetőjét híven követve Ukrajnát tette felelőssé azért, hogy Oroszország tavaly februárban orvtámadást indítva megszállta az ország ötödét, "gyalázatosnak" nevezett minden próbálkozást a hatalmas rúd felállításának megakadályozására, majd Karakolev társaságában "éljen soká Bulgária" kiáltással avatta fel a már felállított cöveket. (Via The Guardian)