Mészáros Lőrinc vesz egy boszniai cementgyárat

gazdaság
2023 július 18., 08:59

Tovább erősítené jelenlétét a Balkánon a Mészáros Csoport, jelentette a Mészáros Csoport. Közleményük szerint a Mészáros Lőrinc tulajdonában levő Talentis Group Zrt. kizárólagos tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot írt alá az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. felvásárlásáról.

photo_camera Mészáros Lőrinc kobakban. Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

A Lukavac Cement boszniai cementgyárat 1974-ben alapították, 2001 óta az Asamer tulajdona. Éves termelési kapacitása 650 ezer tonna klinkerbeton és több mint egymillió tonna cement. A Mészáros csoport közleménye szerint a Lukavac piaci pozíciói kiválók a régióban, és még a Vijenac mészkőbányában is ötven százalékos tulajdonrésze van.

"Az akvizíció egyrészt hozzájárul a hazai alapanyag-ellátási hiányok csökkentéséhez, másrészt vertikálisan tovább bővíti a Mészáros Csoport építőipari portfólióját egy stabil lábakon álló, a régióban kiemelkedő eredménytermelő képességű iparvállalattal" - mondta Mészáros Lőrinc, akinek "külön hozzáadott érték", hogy ezzel vállalatcsoportja építőipari szegmense is "kilép a nemzetközi piacra".

Az eladó Asamer vezérigazgatója, Harald Fritsch mindeközben annak örült, hogy a boszniai cementgyár eladásával vállalata "újrafókuszálhatja tevékenységének földrajzi hatókörét Ausztriára és a Szlovák Köztársaságra összpontosítva".