Orosz sikerek a luhanszki fronton

külföld
2023 július 18., 07:29

Miközben az ukrán hadsereg Zaporizzsjában és Donyeckben koncentrálja ellentámadását, az orosz haderő Luhanszk és Harkiv megyék határán, a front legészakibb szektorában a tél óta támadásban maradt. Az elmúlt napokban itt sikereket is elértek, a nyílt forrású felderítési adatokkal dolgozó ukrán önkéntesek által folyamatosan frissített Deepstatemap adatai alapján a front két szakaszán is taktikai sikereket értek el. A legészakibb, kupjanszki szakaszon Maszjutivkánál törtek előre - Kupjanszk fontos logisztikai központ volt Harkiv megszállása idején, itt vezetett az egyik fő ellátási útvonaluk az oroszországi Belgorodból, elvesztése komoly érvágás volt tavaly ősszel a megszállóknak.

Az ukrán hadsereg 14. Önálló Gépesített Dandárjának lövésze egy furgon platóján tart a harcállásába a kupjanszki frontszakaszon 2023. július 12-én. Az orosz hadsereg jelentős erőket koncentrált az ukrajnai front legészakibb, luhanszki szakaszára, minden jel szerint komoly offenzívát készítenek elő.
photo_camera Az ukrán hadsereg 14. Önálló Gépesített Dandárjának lövésze egy furgon platóján tart a harcállásába a kupjanszki frontszakaszon 2023. július 12-én. Az orosz hadsereg jelentős erőket koncentrált az ukrajnai front legészakibb, luhanszki szakaszára, minden jel szerint komoly offenzívát készítenek elő. Fotó: DANIEL CARDE/Anadolu Agency via AFP

Ettől délebbre, a luhanszki front középső szakaszán ennél is fontosabb taktikai sikert arattak: sikerült hídfőt létesíteniük a Zserebec folyó bal partján. Ha ezt a támadást sikerül kibontakoztatniuk, az még komoly gondokat okozhat a front más részeire koncentráló ukrán erőknek.

Orosz hídfő a Zserebec folyó jobb partján Karamazinivkánál
photo_camera Orosz hídfő a Zserebec folyó jobb partján Karamazinivkánál Fotó: Deepstatemap

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.