Részben újraindulhatott a forgalom a kercsi hídon

külföld
2023 július 18., 05:14

Egy nappal a kercsi híd elleni támadás után az orosz hatóságok megnyitották a hidat az autóforgalom előtt. Az autók most egy sávon haladhatnak át a sérült útpályán, amire a jelek szerint egy rámpát fektettek le, és arra terelik az autósokat, akik talán tisztában sincsenek vele, milyen őrült mutatvány áthaladni rajta.

link Forrás

Jelenleg tombol a turistaszezon a 2014-ben illegálisan Oroszországhoz csatolt félszigeten, amely még ki tudja, meddig lesz már csak az oroszok kezén. A helyi turisztikai ügynökség szerint legalább ötvenezer orosz család nyaral most ott, ők javarészt mind saját járművel érkeztek.

Márpedig ha a kercsi híd le van zárva, akkor csak Ukrajna egyéb megszállt területein át tudják közúton elhagyni a félszigetet. Ilyen közútból pedig összesen kettő vezet a Krímből Ukrajnába. Ezek a zaporizzsjai fronton harcoló orosz alakulatok kritikus utánpótlási vonalai, így az, hogy hétfőn ezrével vágtak itt neki nyaraló oroszok a hazaútnak, komoly fennakadásokat okozott a hadianyag-szállításban is.

Vlagyimir Putyin elnök hétfőn terrortámadásnak minősítette az agresszor orosz hadsereg kritikus utánpótlási vonalának számító, tehát minden szempontból legitim katonai célpont elleni támadást, és retorziókkal fenyegetett. Az ukrán légvédelem jelentése szerint az éjjel az oroszok Odesszára és más dél-ukrajnai településekre mértek dróncsapást.

A kercsi híd tartószerkezete az orosz közlekedési miniszter, Vitalij Szaveljev szerint nem sérült meg a támadásban, csak az útpálya szakadt le. Ennek rendes kijavítását nehezíti, hogy orosz közlések szerint nem tudnak vízi darút küldeni az érintett szakaszhoz, ezért már hétfőn is arról beszéltek, hogy ideiglenes rámpával fogják megoldani a helyzetet. Persze ki gondolta volna, hogy a megvalósítás ennyire a szovjet vicceket idézi majd.

Ukrajna hivatalosan nem vállalta magára a támadást, de nem hivatalosan egy ukrán titkosszolgálati forrás is elismerte a BBC-nek, hogy ők hajtották végre az akciót vízi drónokkal. Az oroszok ugyanezt állítják. (Via BBC)