A túl nagy szárazság miatt ölhettek meg egy esőcsinálót Afrikában

külföld
2023 július 19., 06:01

Az egyik dél-szudáni tartomány, Kelet-Equatoria hatóságai egy 90 éves férfi múlt heti halála miatt vizsgálódnak. Az idős férfit, Marcelino Alaw-t esőcsinálóként tartották számon egy Abalwa nevű faluban. A halálát is ez okozhatta: a gyanú szerint a férfit feldühödött fiatalok egy csoportja bántalmazta, mert azt gyanították, hogy ő a felelős a hosszabb ideje tartó szárazságért - írja a helyi Radio Tamazuj.

Az idős férfit állítólag kitették a tűző napnak, mielőtt este a helyi tisztviselők közbenjárására szabadon engedték. A túlnyomórészt otuho nyelvet beszélő közösség helyi hiedelmei és hagyományai szerint az esőcsinálók természeti erők segítségével képesek megidézni vagy visszatartani az esőt. Már korábban is előfordultak olyan esetek, hogy az esőcsinálónak hitt személyeket bántalmazták, megölték. Tavaly élve eltemettek egy esőcsinálót Lopit térségében, egy másikat agyonvertek és elégettek azért, mert nem hozott esőt Ikotosban. Mindkét ügy nagy felháborodást váltott ki az egész országban - idézi fel a rádió.

John Luny vezérőrnagy, az állam rendőrfőnök-helyettese azt mondta: ellentmondásos információkat kaptak a férfi halálának okáról. Jima Ongodo abalwai polgármester szerint Alaw nem is esőcsináló volt, hanem inkább varázsló. Szerinte az idős férfit nem bántalmazták, de azt elismerte, hogy fogva tartották, és délután 3 óráig ki volt téve a tűző napnak, mielőtt szabadon engedték volna. Az őrizetbe vétel célja Ongodo állítása szerint az volt, hogy kivizsgálják a gyanút, miszerint Alaw megakadályozza, hogy eső essen a környéken.