Idén is felmérték, milyen útlevéllel a legkönnyebb bárhová elutazni: Szingapúr nyert, Afganisztán az utolsó

külföld
2023 július 19., 08:11

Évek óta összeállítják a Henley Passport Indexet, amely a globális utazási szabadságot méri az alapján, hogy a különböző állampolgárok az útlevelükkel hány helyre juthatnak el vízummentesen. A legfrissebb globális útlevélranglista élén Szingapúr végzett az első helyen azzal, hogy polgárai a világ 227 célpontjából 193-at vízummentesen látogathatnak meg, írja a CNN.

Az előző öt évben listavezető Japán a harmadik helyre szorult vissza. Európa feljövőben van: Németország, Olaszország és Spanyolország a holtversenyes második helyre lépett előre, 190 célállomásra való vízummentes beutazással. Japán mellett Dél-Korea, Ausztria, Finnország, Franciaország, Luxemburg és Svédország áll a harmadik helyen 189 célállomással.

Az online is elérhető rangsorban Magyarország a holtversenyes 6. helyet szerezte meg 186 vízummentesen elérhető országgal. Ez a térségben is átlagosnál jobb eredmény - csak az osztrákok és a csehek vannak előttünk -, ráadásul megelőztük többek között az Egyesült Államokat, ahonnan csak 183 célállomásra lehet vízummentesen beutazni.

A rangsor utolsó három helyezettje, aligha meglepő módon, Szíria (30 célállomás), Irak (29) és Afganisztán (27). A leggyengébben teljesítő európai ország Koszovó lett 42 célállomással (vagy a Koszovó államiságát vitató olvasóknak Örményország 66-tal).