Az oroszok katonai célpontokként tekintenek a fekete-tengeri ukrán kikötőkbe tartó hajókra

háború
2023 július 20., 05:03

Csütörtöktől katonai célpontként tekintenek a fekete-tengeri ukrán kikötőkbe tartó hajókra, közölte az orosz védelmi minisztérium néhány nappal azután, hogy kiszálltak a gabonaszállítási egyezményből. Az egyezményt először tavaly júliusban kötöttek meg, és egy védett tengeri tranzitfolyosót biztosított a globális élelmiszerhiány enyhítésére.

A kialakult helyzet miatt a Reuters szerint Ukrajna azon dolgozik, hogy román vizeken keresztül alakítson ki alternatív útvonalakat, és újra be tudjon indulni a nemzetközi szállítás a Fekete-tenger északnyugati részén.

Közben az oroszok ismét támadták Odessza kikötővárosát szerdán, elsősorban a kikötőt és a városon kívüli gabonatározókat vették célba. A támadásban többen megsérültek, köztük egy kilencéves fiú. A város vezetése azt írta a Telegram csatornáján, hogy szerdára virradóra pokoli éjszakájuk volt a rakétacsapások miatt. Az oroszok több napja lövik Odesszát, ezek "megtorló csapások a krími híd” felrobbantásáért, ahogy Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője fogalmazott korábban.