A konzervatívok nyerték a spanyol választást, de muszáj lesz koalíciót kötniük a szélsőjobboldallal

külföld
2023 július 23., 18:18

Az exit pollok alapján a jobboldali-konzervatív Néppárt (Partido Popular - PP) nyerte az előrehozott spanyol választást. Fontos azonban, hogy ez még nem a hivatalos végeredmény, az csak éjfél környékére várható, így a pontos mandátumszámok is akkor fognak kiderülni.

A várható sorrend:

  • jobboldali-konzervatív Néppárt (Partido Popular - PP): 145-150 mandátum
  • balközép Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE): 112-118 mandátum
  • újbaloldali Sumar nevű tömörülés: 27-31 mandátum
  • szélsőjobboldali Vox: 24-31 mandátum

A parlament többi helyét kisebb, regionális pártok képviselői fogják megszerezni.

Ez azt jelenti, hogy a kormányalakítással Alberto Núñez Feijóo, a PP miniszterelnök-jelöltje próbálkozhat meg először. Mivel pártjának nem lesz meg egyedül a többsége, biztosan koalíciót kell majd kötnie a szélsőjobboldali Vox-szal, de együtt sem biztos, hogy sikerül megszerezniük a mandátumok többségét.

Alberto Núñez Feijóo leadja szavazatát
photo_camera Alberto Núñez Feijóo leadja szavazatát Fotó: OSCAR J. BARROSO/Anadolu Agency via AFP

Pedro Sánchez miniszterelnök pártja, a PSOE az előzetes várakozásoknak megfelelően csak második lett a választáson. Sánchez csak akkor maradhat kormányon, ha a PP és a Vox nem tud koalíciót kötni (vagy nem lesz elég képviselőjük), ellenben a szocialisták megegyeznek a Sumarral és megszerzik a szeparatista kispártok támogatását is.

A miniszterelnök sikeres megválasztásához 176 képviselő szavazatára van szükség a 350 fős alsóházban. Ha az első szavazási körben nincs meg a jelöltnek az abszolút többség, a második fordulóban az egyszerű többség is elegendő a megválasztásához. Ennek akkor lehet jelentősége, ha egyes képviselők távol maradnak a második körben, és így 176-nál kevesebb szavazattal is győzni lehet.

Amennyiben sem a jobb-, sem a baloldali tömb miniszterelnök-jelöltje nem tudja megszerezni a szükséges többséget, új parlamenti választások jöhetnek.

A júliusi időpont nem véletlenül tűnik szokatlannak, a választást eredetileg decemberben tartották volna, Pedro Sánchez miniszterelnök azonban - sokak meglepetésére - előrehozta azt. Azután döntött így, hogy a baloldali kormánypártok súlyos vereséget szenvedtek a májusi helyhatósági választáson. Sánchez döntésének okairól és a spanyol belpolitikai helyzetről ebben a cikkben írtunk bővebben.