Eltávolítják a meleg párkapcsolatból született gyerekek anyakönyvi kivonatából a nem biológiai szülő nevét Olaszországban

külföld
2023 július 23., 15:46

Eltávolítják a leszbikus párkapcsolatból született gyerekek anyakönyvi kivonatából a nem biológiai anya nevét az észak-olaszországi Padova városában egy új jogszabály alapján, írja a CNN.

Ezek az anyakönyvi kivonatok 33 olyan gyerekhez tartoznak, akiknek az egyik szülője külföldön esett át mesterséges megtermékenyítésen, majd a Sergio Giordani vezette város balközép kormánya alatt anyakönyvezték gyermekeiket 2017-ben. Padova ügyészsége megerősítette a lapnak, hogy eddig 27 anyakönyvi kivonatból távolították el a nem biológiai szülő nevét.

Amikor Giordani hatalomra került, megígérte, hogy eltávolítja a születési anyakönyvi kivonatokból a hagyományos „anya” és „apa” megjelöléseket, így fordulhatott elő, hogy a meleg párkapcsolatban született gyerekeknek lehetett két anyja vagy két apja. Ezt a rendelkezést azonban Meloni kormány megsemmisítette és elrendelte a helyi hatóságnak, hogy hagyjanak fel az azonos nemű szülők feltüntetésével. Az intézkedés értelmében az anyakönyvi kivonatban mostantól csak a gyermek biológiai szülőjét lehet feltüntetni. Ugyanez a szabály vonatkozik a férfiakra is, akiknek adott esetben választaniuk kell, hogy melyikük neve szerepel majd az anyakönyvi kivonatban.

A nevek eltávolítása azonban nem csak szimbolikus jelentéssel bír. Olyan gyakorlati következménye is van, hogy a nem biológiai szülőnek engedélyt kell szereznie, hogy a gyerek ügyeiben eljárhasson vagy akár csak hazavihesse az iskolából.