A Human Rights Watch civilek meggyilkolásával vádolja a mali juntát és a Wagner csoport zsoldosait

háború
2023 július 24., 12:51

A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet beszámolója szerint a mali hadsereg és vélhetően a Wagner orosz katonai magáncéghez köthető zsoldosok számos emberrablást, fosztogatást és gyilkosságot követtek el az afrikai országban.

Tavaly december óta több tucat civilt öltek meg vagy raboltak el Mali középső részén, és a halottak között egy 6 éves gyerek is van – közölte a HRW, ami olyan videókat is bemutatott, amiken mali katonák és a velük szövetséges zsoldosok embereket bántalmaznak.

A jelentés szerint az atrocitások nagy része a szélsőségesek ellen indított egyik hadműveletben történt Mopti és Segou térségében, a meggyilkoltak és elraboltak főleg a fulani népcsoport tagjaiból kerültek ki.

Mali 2012 óta folytat harcot az ország területén aktív iszlamista szélsőségesek ellen. Egy évre rá a dzsihadistákat – akkor még francia katonák segítségével – sikerrel űzték ki Mali északi részéből, de később újra erőre kaptak, és támadásokat hajtottak végre a hadsereg és szövetségesei ellen.

Mali katonák Bamakóban 2020. augusztus 18-án.
photo_camera Mali katonák Bamakóban 2020. augusztus 18-án. Illusztráció: Malik Konate/AFP

A 2021-ben hatalomra került mali junta és Moszkva többször hangoztatta, hogy az afrikai országban nincsenek orosz zsoldosok, csak orosz katonai szakértők, akik a katonák kiképzését segítik.

Franciaország 2022 februárjában, kilenc év után vonta ki csapatait Maliból, miután Párizs és a junta kapcsolatai megromlottak. Június végén az ENSZ Biztonsági Tanácsa bejelentette: kivonja a békefenntartó erőit Maliból. (MTI)