A román és a szlovák kormány is bekérette a magyar nagykövetet Orbán tusványosi szövege miatt

POLITIKA
2023 július 24., 13:53

A hétvégén Petr Fiala cseh miniszterelnök már reagált Orbán Viktor Tusnádfürdőn elhangzott beszédére: Csehország szuverén állam és kormánya saját nemzeti érdekeit védi. A magyar kormányfő többek között azt mondta: az európai föderalisták támadást intéztek a visegrádi négyek ellen, és „az eredményt mindannyian látjuk: a csehek lényegében átálltak, Szlovákia billeg, csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki”.

Szijjártó Péter a Facebookon posztolt arról, hogy bekérették a bukaresti magyar nagykövetet, de ez nem okozott nagy meglepetést: „A találkozó hangnemét és hangulatát nyugodtnak és udvariasnak lehet minősíteni. A román helyettes államtitkár által közöltek gyakorlatilag a korábbi demarsban megfogalmazott pontokat ismételték meg, ezúttal már a beszéd utánra aktualizálva.” (Arról, hogy a román vezetésnek hogyan üzengetett Orbán a beszédében, itt írtunk.)

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A felvidéki Napunk azt írja, hogy a szlovák külügyminisztérium is behívatta a magyar nagykövetet, miután Orbán Tusványoson kérdésekre válaszolva a Felvidékről mint „elszakított országrészről” beszélt.

A szlovák külügyminisztérium közölte: „Csehszlovákia (és később Szlovákia) vagy Magyarország egyformán utódállamai Ausztria–Magyarországnak. A mai Magyarországtól ezért semmit nem szakíthattak el. Szlovákia területi integritásának vagy szuverenitásának bármilyen közvetett vagy közvetlen megkérdőjelezése számunkra abszolút elfogadhatatlan. Ismételjük ezért, hogy a Magyarországgal való normális és nyugodt kapcsolatok fenntartása áll érdekünkben, de a kölcsönös érzékenységek szem előtt tartásával és tiszteletben tartásával. A magyar miniszterelnök aktuális kijelentései nem ebbe az irányba tartanak. A külügyminisztérium ezért Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek „az elszakított országrészeken való munkával” kapcsolatos kijelentései miatt behívatta Magyarország nagykövetét, és magyarázatot kért tőle a magyar miniszterelnök szavaira.”

Videónk a beszéd napjáról:

link Forrás