Alig jelentkeznek rendőrnek

POLITIKA
2023 július 24., 05:13

Néhány éve még háromezernél is többen jelentkeztek a tiszthelyettesek utánpótlását biztosító kétéves technikumi képzésre a rendőrségen, de idén az rtl.hu értesülései szerint már csak 470 fiatal volt, aki rendőrtiszthelyettesként képzeli a jövőjét. A technikuminál jóval kisebb tudást biztosító, mindössze tíz hónapos járőrképzésre is csupán ezren jelentkeztek.

Tiszthelyettesek avatása a Hősök terén. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd
photo_camera Orbán Viktor rendőr-tiszthelyetteseket avat 2015-ben a Hősök terén. Idén már nehéz lesz megtölteni velük a teret. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Ennél is kevesebben végzik el aztán a képzést, a jelentkezők egy része nem felel meg az alkalmassági feltételeknek, más részük meggondolja magát, így végül évente nagyjából csak nyolcszázan végzik el a középfokú képzést. És aki el is végzi, gyakran hamar leszerel az alacsony bér és a nagy terhelés kettős szorításában. Az rtl.hu birtokába került adatok szerint 2021-ben összesen 779-en, 2022-ben 732-en végeztek a technikumban és a járőrképzésen összesen.

Mindennek már a gyakorlatban is hatása van, egy neve elhallgatását kérő rendőr szerint "elvétve" fordul csak elő, hogy egy járőrpár mindkét tagja rendőr. Általában fegyveres biztonsági őrökkel, polgárőrökkel, vagy akár halőrökkel osztanak járőrpárba rendőröket.