Dróntámadás Moszkvában

külföld
2023 július 24., 05:00

Két drón csapódott helyi idő szerint hajnali négy körül irodaépületekbe Moszkvában, jelentette a Meduza. Szergej Szobjanyin, Moszkva főpolgármestere szerint a drónok becsapódása nem okozott személyi sérüléseket, és az anyagi kár is elhanyagolható. Ez utóbbi állításának némileg ellentmondani látszanak a helyszínen készült felvételek:

Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgármester szerint a drón elhanyagolható károkat okozott.
photo_camera Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgármester szerint a drón elhanyagolható károkat okozott. Fotó: MAXIM SHEMETOV/REUTERS

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint a drónokat, amelyekkel szerinte "a kijevi rezsim" követett el "terrortámadást", elektronikai zavaró eszközökkel semlegesítették, mielőtt végrehajthatták volna küldetésüket. A védelmi minisztérium épülete közel van a becsapódások helyéhez, feltehető, hogy az lett volna a támadás célpontja. Vagyis a drónokat Moszkva szívében, bőven a várost védő légvédelem hatókörén belül, az utolsó pillanatokban tudták csak megsemmisíteni.

A New York Times a hivatalos orosz állami hírügynökségre, a TASZSZ-ra hivatkozó beszámolója szerint a hatóságok lezárták a belvároson áthaladó Komszomolszkij Proszpektet, ahol vizsgálják az egyik drón roncsait. Helyszíni tudósítójuk szerint az irodaépületből, amibe becsapódott legalább egy drón, füst száll felfele.

link Forrás
link Forrás

A Times beszámolójában emlékeztet rá, hogy bár Ukrajna hivatalosan nem szokta kommentálni az ilyen támadásokat, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap megtorlást ígért Odesza egy hete tartó bombázása miatt.