Oroszország már dunai gabonakikötőket támad

külföld
2023 július 24., 11:41

Oroszország csapást mért Ukrajna dunai kikötőiben a gabonaraktárakra, jelentette a BBC. A raktárak alig néhány méterre vannak a túlparti, NATO-tagállam Romániától.

A térképen pirossal bekarikáztuk Reni és Izmail városát, ahol két ukrán dunai kikötőben is gabpnaraktárakat bombáztak az oroszok. A folyó túlpartján a NATO-tag Románia van.
photo_camera A térképen pirossal bekarikáztuk Reni és Izmail városát, ahol két ukrán dunai kikötőben is gabpnaraktárakat bombáztak az oroszok. A folyó túlpartján a NATO-tag Románia van. Fotó: Google Maps

A dunai kikötői infrastruktúra különösen fontos az ukrán gabonaexportban, pláne azután, hogy Oroszország felmondta a gabonaszállításokat a Fekete-tengeren garantáló megállapodást, és megfenyegetett minden hajót, hogy amelyik Ukrajnába tart, azt ellenséges célpontnak tekinti és megsemmisíti.

Oroszország az egyezmény egy héttel ezelőtti felmondása óta folyamatosan támadja az ukrán gabonaexport infrastruktúráját, rendszeresen bombázza a két legnagyobb megmaradt Ukrán tengeri kikötővárost, Odesszát és Mikolajivot. Az elmúlt egy hét bombázásaiban ukrán közlés szerint már 60 ezer tonnányi gabonát semmisítettek meg az orosz légicsapások.

Oleh Kiper odesszai megyei kormányzó tájékoztatása szerint két dunai kikötőjüket Reniben és Izmailban négy órán át támadták iráni gyártmányú kamikazedrónokkal. A légvédelem állítása szerint hármat tudott megsemmisíteni a 15 támadó drónból. A bombázásban négyen sérültek meg, közülük egy súlyosan. (Via BBC)