Tüttő Kata szerint elkerülhetetlen a vízdíjemelés Budapesten

POLITIKA
2023 július 24., 09:20

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes attól tart, hogy a kormány ki fog babrálni Budapesttel. "Az egész hazai vízszakma megnyugodott attól, hogy a kormány végre önálló államtitkárságot hozott létre a vízügyek kezelésére és nekilátott a vízdíjak rendezését célzó törvénymódosításnak. Azt már több fórumon, így az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának ülésén is bejelentették, hogy új egységes vízdíjat alakítanak ki" - mondta, de arra következtetett, hogy ez az egységes vízdíj nem fogja fedezni a Fővárosi Vízművek költségeit.

Pedig a cég már most gondban van, mert a víz ára tíz éve változatlan, így a jelenlegi köbméterenkénti 218 forintos ár a cég kiadásainak felét se fedezi.

Tüttő szerint amúgy a jogszabályi keret adott lenne a vízdíj megfelelő szintre emelésére, hiszen a vízközmű-szolgáltatásról szóló 2011-es törvény szerint az ügyben illetékes Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) minden évben javaslatot tehetne a közműcégek adatközlése alapján az árszabásra. De hogy ezt valóban megteszi-e a MEKH, azt Tüttőnek nem sikerült kiderítenie, mert adatigénylésére a hivatal azt közölte, hogy az döntéselőkészítő anyag, így nem számít közérdekből nyilvánosnak.

Tüttő szerint a Fővárosi Vízművek idei várható vesztesége tízmilliárd forint lesz, amit a fővárosi önkormányzatnak kéne kipótolnia, ha lenne miből. (Via Népszava)