Egyre több az égési sérülés Arizonában, ahol hetek óta egy hőhullám miatt van forróság

külföld
2023 július 25., 04:37

Az Egyesült Államokban elhúzódó hőhullám miatt egyre több az égési sérüléseket szenvedett beteg, akik átforrósodott felületek és tárgyak miatt sérültek meg. Arizonai orvosok szerint több olyan eset is volt, amikor emberek elestek az utcán a forró aszfalton, és emiatt lettek égési sérüléseik.

photo_camera Fotó: PATRICK T. FALLON/AFP

Az égési sérülésekkel foglalkozó Arizona Burn Center mind a 45 kórházi ágya foglalt, egy ott dolgozó orvos a BBC-nek azt mondta, a betegek egyharmada a forró aszfalt miatt sérült meg. Az aszfalt pedig viszonylag könnyen forrósodik most fel, mert Phoenix városában már több mint 24 napja 43 fok fölötti maximumokat mérnek.

Dr. Kevin Foster szerint a nyár egyébként is forgalmas időszak szokott lenni, de szerint a számok most magasabbak a vártnál. Elmondása szerint a betegek közül sokan idősek vagy leginkább gyerekek, de a „legnagyobb problémát” a drogfogyasztók jelentik, akik kiszáradnak és elájulnak a járdán. „Ezen a forró felületen elég 10-15 perc ahhoz, hogy valaki hőgutát vagy égési sérüléseket szenvedjen” – mondta Foster, aki hozzátette, ezeknek a sérüléseknek egy része harmadfokú sérülés, ami már bőrátültetést igényel.

De kezelnek náluk olyanokat is, akik a biztonsági öv fém részének megérintésekor égették meg magukat. Egy autó belseje ugyanis legalább olyan könnyen forrósodik fel a napon, mint a sötét aszfalt. (BBC)