Mészáros Lőrinc, Hernádi, Jászai Gellért és a többiek: kormányközeli milliárdosok neveit törölték egy NAV-adatbázisból

gazdaság
2023 július 25., 08:40

Törölték a hatalmas, esetenként százmilliárdos vagyonokat rejtő magántőkealapok gazdáit a NAV adatbázisából, miután cikket írt róluk a Direkt36. Erről az oknyomozó portál számolt be kedden, hozzátéve: az eltelt időben a vonatkozó jogszabályok nem változtak, új iránymutatások nem jelentek meg.

Januárban a lap a NAV által kezelt adatbázis segítségével kormányközeli üzletemberek sorát tudta beazonosítani a magántőkealapok mögött. Köztük volt számos kormányközeli milliárdos, például Száraz István, Szíjj László, Mészáros Lőrinc, Hernádi Zsolt vagy Jászai Gellért – sorolják. Akkor a „magántőkealap” keresőszóra még 37 érdemi találatot adott a NAV adatbázisa, ez nullázódott le júliusra, miközben a magántőkealapok száma a januári 119-ről az MNB nyilvántartása szerint 182-re nőtt.

A magántőkealapok adataival kapcsolatos kérdésre a Direkt36 csak ennyi választ kapott a NAV-tól: „A tényleges tulajdonosi adatbázis a számlavezetők által – minden hónapban – szolgáltatott adatokat mutatja meg. Ezeket az adatokat a NAV változtatás nélkül teszi elérhetővé.”