Sorra szűnnek meg a magyar cégek, hatéves csúcson a felszámolások száma

gazdaság
2023 július 25., 11:47

A magyarországi cégek száma idén eddig minden hónapban csökkent. Így júniusban már csaknem tízezerrel kevesebb cég működött az országban, mint tavaly decemberben - közölte az Opten céginformációs szolgáltató kedden. Bár a múlt hónapban csaknem 2400 céget alapítottak, a megszűnt vállalatok száma meghaladta a háromezret, vagyis újabb több mint hatszázzal csökkent a magyarországi vállalkozások száma.

Tovább nőtt, és mostanra meghaladta a 2500-at a fizetésképtelenség miatt indított felszámolási eljárások száma, ami az elmúlt hat év legmagasabb értéke. Nemcsak a júniusi érték döntött rekordot, hanem az idén megkezdett felszámolási eljárások száma is, ami meghaladta a 11 ezret. Az első félévben 30 százalékkal több felszámolás indult, mint tavaly egész évben.

A cégek megszűnési formáinak arányában jelentős változás történt: míg korábban a kényszertörléssel megszűnt cégek aránya volt a legmagasabb, a kata tavalyi módosítása miatt ez a trend átfordult, és a végelszámolási eljárással megszűnt cégek kerültek többségbe. Júniusban több mint 1200 végelszámolás indult, ami a második legtöbb idén, és az elmúlt hat év legmagasabb júniusi értéke.