Nem tudták őket visszaterelni a tengerbe, így tömegesen altattak el delfineket Ausztráliában

ÁLLAT
2023 július 27., 14:08

Hiába próbálták őket megmenteni, végül eutanáziát kellett alkalmazniuk egy strandon rekedt hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin csoporton az ausztrál szakembereknek.

A közel 100 darab hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfint kedden fedezték fel a délnyugat-ausztráliai Cheynes település strandjánál. Több videón is lehetett látni, ahogy egyes állatok az oldalukon vagy a hátukon fekszenek, mások pedig a sekély vízben csapkodnak a farkukkal. De mozdulatlan delfinekről is készültek felvételek.

Másnap reggelre már legalább 51 egyed elpusztult. A hatóságok ezután döntöttek úgy, hogy egy speciális mentőcsapatot állítanak össze.

Az akcióra a tapasztalt állatorvosok és tengeri szakértők mellett több mint 250 önkéntes jelentkezett. A csapat viszont azt tapasztalta, hogy a még életben lévő állatok a partra vetették magukat. További szenvedéseik elkerülésére ezért eutanáziát javasoltak.

A mentőcsapat tagjai próbálják visszaterelni a tengerbe a delfineket
photo_camera A mentőcsapat tagjai próbálják visszaterelni a tengerbe a delfineket Fotó: STRINGER/AFP

A végső döntést az akció vezetője hozta meg. Peter Hartley később azt mondta, 34 éves karrierjének egyik legnehezebb döntése volt az állatok eutanáziájának elrendelése. Hartley szerint a delfinek partra vetődése természetes jelenség, viszont ennek ellenére is mindent megpróbáltak, hogy visszatereljék az állatokat az óceánba.

A szakértők még nem tudják biztosan, hogyan kerültek a sekély víz közelébe a delfinek. Előfordulhat, hogy egy ragadozót, például egy gyilkos bálnát próbáltak elkerülni. Mivel ezek az állatok rendkívül szociálisak, akár egy nagyobb csoportjuk is eltévedhet, ha követik egy megzavarodott társukat.

A hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfinek partra vetődése gyakori, tavaly szeptemberben például 200 egyed került veszélybe emiatt Tazmánia partjainál. Akkor 35 állatot tudtak megmenteni a szakemberek.

(via CNN)