A kanadai kormány 23 milliárd dolláros kártérítést fizet az őslakosok diszkriminálása miatt

külföld
2023 július 28., 05:16

A kanadai Emberi Jogi Törvényszék mérföldkőnek számító 23,4 milliárd kanadai dollár értékű kártérítést hagyott jóvá a gyermekjóléti rendszer által károsított őslakos gyermekek és családok számára. A megállapodás értelmében pedig a kanadai miniszterelnöknek, Justin Trudeau-nak is bocsánatot kell kérnie a családoktól.

A megállapodás azután született, hogy a törvényszék 2016-ban kimondta, hogy Kanada alulfinanszírozta az őslakos gyerekek ellátását a nem őslakos gyerekek ellátásával szemben. Az ítélet szerint az őslakos gyerekeket sok esetben szükségtelenül távolították el családjaiktól és tagadtak meg tőlük alapvető szolgáltatásokat.

A kártérítés körülbelül 300 ezer olyan őslakosnak jár, akiket 1991 és 2022 között érintett a gyermekjóléti rendszer. A kártérítésre jogosultak között még gyerekek is vannak. A szövetségi bíróság októberben vizsgálja felül az egyezséget, ha jóváhagyják, a jogosultak már 2024 nyarán megkaphatják a kártérítést.

A mostani megegyezés egy régóta húzódó jogi harc része, amely 2007-ben kezdődött, amikor az Első Nemzetek Gyermek- és Családgondozó Társasága panaszt nyújtott be a gyermekjóléti rendszer diszkriminatív jellege miatt.

Kilenc évvel később a Kanadai Emberi Jogi Törvényszék a szövetségi kormány ellen hozott ítéletet, és elrendelte, hogy fizessen 40 000 kanadai dollár értékű kártérítést, plusz kamatokat minden olyan bennszülött gyermek után, akik a gyermekjóléti rendszer károsultjai.

A kanadai kormány azonban megkérdőjelezte a megállapításokat, azzal érvelve, hogy a törvényszék tévesen ítélte meg a kifizetéseket. Később mégis arra tettek ígéretet, hogy 20 milliárd dollár kártérítést fizetnek a családoknak, a másik 20 milliárd dollárt pedig egy gyermekjóléti reform létrehozására költik el. Ezt a javaslatot a törvényszék azonban 2022 végén elutasította, mert attól tartottak, hogy egyes gyerekek kimaradnak, vagy nem kapnak elegendő kártérítést. Végül áprilisban sikerült megállapodni a mostani összegről. (BBC)