Ausztrália egyik államában nem köthetnek több új házat a gázhálózatra

külföld
2023 július 28., 07:49

Ausztrália Victoria állama a jövő évtől betiltja a földgáz bekötését az újépítésű lakásokba azért, hogy csökkentsék a kibocsátás mértékét és ezzel együtt az energiaszámlákat. A rendeletet az állam éghajlatvédelmi minisztere, Lily D'Ambrosio jelentette be – írja a Reuters. Azt mondta, 2024 januárjától az új építési engedélyeket már csak akkor adják ki, ha elektromos hálózatról oldják meg az épület fűtését.

Biztonsági lángok egy ausztrál gázvezetéken.
photo_camera Biztonsági lángok egy ausztrál gázvezetéken. Fotó: GREG WOOD/AFP

Victoria Ausztrália második legnépesebb állama, Melbourne a központja, és az ország legnagyobb földgázfogyasztója. Az otthonok mintegy nyolcvan százaléka van bekötve a rendszerbe, de a mostani ambiciózus tervek szerint 2045-re el kívánják érni a nettó nulla kibocsátást, öt évvel megelőzve a szövetségi kormányt. A gázfogyasztás az állam kibocsátásának jelenleg a 17 százalékát adja.

A mostani változtatások minden olyan új középületre is vonatkoznak majd, amelyek még nem kerültek tervezési fázisba, beleértve tehát a lakóépületek mellett, az iskolákat és a kórházakat is.

A tervet az is sürgeti, hogy Délkelet-Ausztráliának az évtized közepétől potenciális gázhiánnyal kell szembenéznie, mivel az Exxon Mobil által üzemeltetett, a régiót régóta ellátó tengeri mezők kitermelése egyre csökken.

Az Ausztrál Kőolajtermelő és -feltáró Szövetség ugyanakkor közleményt adott ki és azt írják, a tilalom nem sokat segít majd az éghajlaton, mivel a háztartásokat a szénalapú villamosenergia-hálózatra kényszeríti. Az erősen szénfüggő Victoria államban az energiatermelés az állam szén-dioxid-kibocsátásának mintegy felét teszi ki.