Hatmilliárdos felújítás után még 42 milliós rezsitámogatást is ad a kormány a Magyar Corvin-lánc Irodának

belföld
2023 július 28., 10:10

Kormányhatározatban utasította Orbán Viktor Varga Mihályt, hogy keressen 42,72 millió forintot a költségvetésben a Magyar Corvin-lánc Iroda működésével összefüggő feladatok ellátása érdekében – írja a Magyar Közlöny nyomán a hvg.hu.

A Magyar Corvin-láncot eredetileg 1930-ban alapította Horthy Miklós kormányzó, majd az Orbán-kormány kétszer is feltámasztotta. Egy 12 fős szervezetről van szó, akik az ország második legrangosabb állami kitüntetését, a Magyar Corvin-láncot osztják ki.

A szervezet most egyfajta rezsikompenzációt kap, hisz az indoklás szerint a 42 milliós összeg „a villamos energia, a távhő és a földgáz nagykereskedelmi árának tényleges növekményéből eredő többletkiadáshoz szükséges többletforrás”.

A Hermina úti Róheim-villa, a Corvin Lánc Iroda székháza.
photo_camera A Hermina úti Róheim-villa, a Corvin-lánc Iroda székháza. Fotó: Balaton József/MTI/MTVA

Az összeget egészen pontosan Novák Katalin hivatala kapja, mert június óta a a köztársasági elnök hivatalának szervezetébe olvasztotta a kormány a köztestületet. A Corvin-lánc testület irodája a Hermina úton van a Róheim család egykori villájában, abban a 2200 négyzetméteres házban, ahol Tisza Istvánt megölték. öngyilkos lett. A testület idén év elején vehette birtokba. Felújítás után kapták meg, a munkálatok akkor hatmilliárd forintba kerültek. A műemléki igényességgel felújított villában van zene- és szivarszoba, több lakosztály, és 274 milliót költöttek arra, hogy műtárgyakkal, Mednyánszky- és Czóbel-festményekkel dekorálják a belteret – írja a hvg.hu.